Κυβέρνηση: Κατ’αρχήν αποδοχή του Sputnik-V:Δεκτό ως υγειονομικό διαβατήριο-Πότε θα εισαχθεί;

46
Δεκτό το υγειονομικό διαβατήριο

Αλλάζουν τα δεδομένα με το εμβόλιο Sputnik-V, το εμβόλιο που φοβάται η κυβέρνηση για να μην ανατραπεί, όπως είχε πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τα μέσα Μαΐου, η Ελλάδα θα συμμετέχει στο δοκιμαστικό πρόγραμμα του ευρωπαϊκού «πράσινου διαβατηρίου», βάσει των αποτελεσμάτων του οποίου  θα εξαρτηθεί εάν αυτό οριστικοποιηθεί και τεθεί σε λειτουργία στις 30 Ιουνίου.

Το νέο όμως στοιχείο που φαίνεται να ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πως με το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο» θα γίνονται  δεκτοί χωρίς κανέναν άλλον περιορισμό και όσοι έχουν κάνει και  το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V!

Μπορεί το  «πράσινο διαβατήριο» σε πρώτη  φάση να αφορά τουρίστες αλλά φυσικά αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει  τους Έλληνες, με αποτέλεσμα το ρωσικό εμβόλιο να θεωρείται αποδεκτό στην Ελλάδα, σε όποιον το έχει κάνει.

Με άλλα λόγια δεν μπορεί να δέχονται το εμβόλιο ως ασφαλές σε όσους έρχονται από το εξωτερικό και να μην το κάνει δεκτό για τους… Έλληνες.

Βέβαια αυτό αφορά όσους το  έχουν κάνει στο εξωτερικό για παράδειγμα στη Σερβία, καθώς δεν διατίθεται στην Ελλάδα, κατόπιν  κυβερνητικής εμμονής να μην το κάνει δεκτό, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ, το οργανισμό φαρμάκων των…  Βρυξελλών.

Όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχεται το Sputnik-V σημαίνει έμμεση έγκρισή του, την οποία δεν μπορεί πλέον να απορρίψει.

Την ίδια ώρα ουγγρικό ερευνητικό κέντρο ανακοίνώσε ότι το Sputnik-V θεωρείται απόλυτα αξιόπιστο, όπως ανέφερε ο Σλοβάκος υπουργός Υγείας, ενώ ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας πρέπει να ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου.

Το ερώτημα επομένως γίνεται πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να εισάγει το εμβόλιο στην Ελλάδα παρά τον κίνδυνο αυτή να «πέσει». Για το ρωσικό εμβόλιο το οποίο δεν χρησιμοποιεί την διαβόητη τεχνολογία mRNA δεν έχει αναφερθεί καμία σοβαρή παρενέργεια ενώ θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή σήμερα παγκοσμίως, σε αντίθεση με αυτά των AsrtaZeneca, J&J αλλά και Pfizer όπου έχουν αναφερθεί δεκάδες αν όχι εκατοντάδες περιστατικά σοβαρών παρενεργειών αλλά και θανάτων.

Η Αργεντινή προμηθεύεται μαζικά το Sputnik-V. Όπως αναφέρεται πτήση της Aerolíneas Argentinas θα μεταφέρει νέες δόσεις του εμβολίου στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας