Κραχ στις αγορές-Ουκρανία και Ευρώπη “χρήσιμοι ηλίθιοι” στα αμερικάνικα ψυχροπολεμικά παιχνίδια

542

Sell off καταγράφεται στις αγορές την Πέμπτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετατρέποντας μια μακροχρόνια διπλωματική κρίση σε στρατιωτική σύγκρουση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 3,6% μέχρι αργά το πρωί, με τις τράπεζες να βυθίζονται κατά 6,6% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς τα μεγάλα χρηματιστήρια όλων των τομέων υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος.

Ο DAX καταγράφει βουτιά 4,6%, στο -3% είναι ο FTSE στο Λονδίνο. Το Παρίσι υποχωρεί 5%, όπως και ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Οι παγκόσμιες αγορές συγκλονίστηκαν την Πέμπτη με την είδηση ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, και μια επίθεση που φαίνεται να είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι αναμενόταν.

Πολλαπλές εκρήξεις σε ολόκληρη την Ουκρανία αναφέρθηκαν από δημοσιογράφους και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις νωρίς το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα, υπονομεύοντας τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία εξαπολύει στρατιωτική επιχείρηση που θα περιοριζόταν στα ανατολικά της χώρας.

Μεγάλη πτώση, της τάξης του 5,7%, καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να κρατήσει τις 900 μονάδες, με τις Τράπεζες να καταγράφουν «βουτιά» στο -9%.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 5,3%. Αντιστοίχως ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης καταγράφει βουτιά 4,75%.

Όλοι οι κλάδοι καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Στο 7% είναι η πτώση στις πρώτες ύλες και τον κλάδο της Υγείας. 

Εν τω μεταξύ εικόνα πλήρους κατάρρευσης έχουμε στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, όπου χάθηκαν 259 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών μέσα σε λίγες ώρες.

«Φωτιά» στις τιμές ενέργειας

Στην αγορά ενέργειας, η τιμή του μπρεντ  ενισχύεται περίπου 7% στα 104 δολάρια το βαρέλι. Άλμα 6% και για το αμερικανικό αργό που έχει φτάσει στα 97,5 δολάρια το βαρέλι. Εκρηκτική είναι η αύξηση για τις τιμές του φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο αναφοράς της Ευρώπης στο Άμστερνταμ ενισχύθηκε έως και 41% στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου και το ράλι προβλέπεται να έχει δυναμική συνέχεια. Η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία την ίδια ώρα έκανε άλμα 31% φτάνοντας στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο ευρωπαϊκού άνθρακα στην Ευρώπη ενισχύθηκε έως και 13% στα 145 ανά τόνο στο ICE.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας