Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ: Θα ανακοινώσουν στρατηγική συμμαχία;

662
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ

Τις εντάσεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ουκρανία και την «επιθετική» ρητορική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, θα συζητήσουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες ως «εξαιρετικά σημαντικές».

Και πως θα μπορούσαν να μην είναι, άλλωστε, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθούν εν μέσω μεγάλων εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών με τη Δύση, με το Πεκίνο να δέχεται πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Μόσχα για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Η κατάσταση στα διεθνή ζητήματα, ιδίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι αρκετά, αρκετά τεταμένη αυτή τη στιγμή και απαιτεί συζήτηση μεταξύ των συμμάχων, μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι, εκτός των άλλων, η Ρωσία «βλέπει μια αρκετά επιθετική ρητορική τόσο εκ μέρους του ΝΑΤΟ, όσο και εκ μέρους των ΗΠΑ» και «αυτό απαιτεί συζήτηση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας».

Η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, καθώς οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί και ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει τη συνεργασία αυτή ως έναν τρόπο εξισορρόπησης της επιρροής των ΗΠΑ, ενώ, παράλληλα, έχει συνάψει επικερδείς συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος και ο Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν φέτος να παρατείνουν μια 20ετή συνθήκη φιλίας και συνεργασίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε, επίσης, ότι θα έχουν μια μακρά συνομιλία με ευρεία ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει ενεργειακά θέματα, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις και επισήμανε ότι οι επαφές μεταξύ του Ρώσου και του Κινέζου ηγέτη διακρίνονται πάντα για το βάθος τους.

Οκτώ ημέρες μετά τη βιντεοδιάσκεψη Ρωσίας-ΗΠΑ

Η συζήτησή τους θα πραγματοποιηθεί οκτώ ημέρες μετά από τη βιντεοδιάσκεψη Ρωσίας – ΗΠΑ, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία και ο Πούτιν του δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς και δεν θα εγκαταστήσει οπλικά συστήματα σε γειτονικές χώρες, τα οποία θα αποτελούν απειλή για την Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, ακόμη, ότι, σε αντίθεση με την βιντεοδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, η αυριανή βιντεοδιάσκεψη «θα είναι ανοιχτή για τα μέσα ενημέρωσης, ως προς το πρώτο μέρος των συνομιλιών, που θα γίνει η ανταλλαγή δηλώσεων». Τέλος, επισήμανε ότι μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπάρξει ενημέρωση προς του δημοσιογράφους για τις συνομιλίες εκ μέρους του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας