Καθησυχαστική η Μέρκελ για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

786
Μέρκελ

Ο σχεδιαζόμενος δεύτερος υποθαλάσσιος αγωγός μέσω Βαλτικής, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται απευθείας φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, δεν θα οδηγήσει σε ενεργειακή εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα, τόνισε την Παρασκευή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από την Τιφλίδα της Γεωργίας. Βεβαίως, αυτό είναι ολίγον αληθές, αν και ισχύει και το αντίθετο, αφού και η Ρωσία θα είναι εξαρτημένη από τις πωλήσεις φυσικού αερίου που θα γίνονται στη Γερμανία και μέσω Γερμανίας. Η καλύτερη διατύπωση θα ήταν, με δύο μεγάλους αγωγούς στην πλάτη τους, Ρωσία και Γερμανία θα πηγαίνουν, σχεδόν, “πακέτο”.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού της στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να εξασφαλίσει ότι μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχίσει να παρέχεται μέσω χερσαίου αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία, ακόμη και μετά τη δημιουργία του Nord Stream 2.

Οι επικριτές της δημιουργίας του τελευταίου, τον οποίο κατασκευάζει ο ρωσικός κρατικός γίγαντας του φυσικού αερίου, Gazprom, σημειώνουν ότι η χρήση του θα στερήσει από την Ουκρανία ένα μεγάλο “όπλο” έναντι της Ρωσίας, με την οποία βρίσκεται σε πολεμικές σχέσεις, λόγω του φιλορωσικού αντάρτικου στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, το οποίο στηρίζεται από τη Μόσχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας