Κίνδυνος νέας στρατιωτικής αναμέτρησης Ερεβάν-Μπακού. Τουρκικό drone κατέρριψαν οι Αρμένιοι

1108
Τουρκικό drone κατέρριψαν οι Αρμένιοι

Μεταφορά αζερικών δυνάμεων στα σύνορα με την Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια ταχεία μεταφορά των στρατευμάτων του στα σύνορα με την Αρμενία.

Σε σχετικό βίντεο που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, καταγράφεται η μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, του στρατιωτικού εξοπλισμού και των όπλων της χώρας πλησίον της γειτονικής Αρμενίας.

Υποστηρίζεται ότι πρόκειται για έναν από τους αυτοκινητόδρομους που βρίσκονται στο έδαφος της Αρμενίας, ενώ ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το γεγονός δείχνει μια γρήγορη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μπακού και Ερεβάν.

Το βίντεο δείχνει πώς το Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσει αρκετά στρατιωτικά φορτηγά, ελαφρά θωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό στην περιοχή της Αρμενίας.

Είναι γνωστό ότι το βίντεο δημιουργήθηκε στο έδαφος της περιοχής Syunik της Αρμενίας, ενώ η τρέχουσα τοποθεσία των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν παραμένει άγνωστη, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιευτεί, σήμερα υπάρχουν ήδη περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία, καθώς και διάφορα οπλικά συστήματα.

Προφανώς, το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να αποκόψει την περιοχή Syunik από την κύρια επικράτεια της Αρμενίας προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση επικοινωνία με τον Nakhichevan, αν και ταυτόχρονα αξιωματούχος  του Μπακού αρνείται οποιαδήποτε κλιμάκωση στα σύνορα με την Αρμενία.

Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις του Αζέρου αξιωματούχου έχουμε όντως κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από το συγκεκριμένο video που παραθέσαμε, αλλά και από το γεγονός της κατάρριψης τουρκικού UAV Bayrtaktar TB2 των Αζέρων πάνω από το έδαφος της Αρμενίας

Το εν λόγω UAV παραβίασε τον αρμενικό εναέριο χώρο και καταστράφηκε αμέσως.

Συγκεκριμένα ο Αρμενικός στρατός κατάφερε να εντοπίσει με επιτυχία και να καταστρέψει το UAV Bayraktar TB2, το οποίο παραβίασε τα αρμενικά σύνορα στην περιοχή του Yeraskh.

Είναι γνωστό επίσης ότι η επίθεση του αρμενικού στρατού  κατά του Drone πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση, ενώ το drone έπεσε με την πρώτη απόπειρα καταστροφής του από τους Αρμένιους.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο εάν το επιθετικό drone Bayraktar TB2 ανήκει στον τουρκικό στρατό ή εάν  ελεγχόταν από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, ο αρμενικός στρατός κατάφερε να καταστείλει γρήγορα μια επικίνδυνη πρόκληση και κρίνοντας από το γεγονός ότι το drone έπεσε στην επικράτεια της Αρμενίας, αυτό δεν θα επιτρέψει στην Άγκυρα ή στο Μπακού να δικαιολογηθούν με κάποιο τρόπο.

Το τι είδους σύστημα αεροπορικής άμυνας συμμετείχε στην επίθεση κατά του drone είναι άγνωστο, ωστόσο μάλλον μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για το αντιαεροπορικό σύστημα Buk-M2.

Σύμφωνα με αρχικά δεδομένα, διεξάγεται επιτόπια έρευνα για τα συντρίμμια του drone που καταρρίφθηκε, κάτι που μπορεί να επιτρέψει τη λήψη μυστικών πληροφοριών, καθώς και να ανακαλύψει ποιος ακριβώς βρίσκεται πίσω από μια τέτοια πρόκληση.

Προβλέψεις της Συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Αζέρων-Αρμενίων

Σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Αρμενία εγγυάται την ασφάλεια των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των δυτικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν με σκοπό τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας πολιτών, οχημάτων και φορτίου και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Ως αποτέλεσμα, το Αζερμπαϊτζάν απολαμβάνει μια ενισχυμένη θέση ως ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι το σημείο διαχωρισμού κατά μήκος του μεσαίου διαδρόμου στον Νότιο Καύκασο, καθώς ο μεσαίος διάδρομος διακλαδίζεται στο Αζερμπαϊτζάν σε δύο κατευθύνσεις μέσω των νότιων και βόρειων οδών του.

Το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με άλλους εταίρους κατά μήκος του μεσαίου διαδρόμου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επίτευξη καλύτερης και μεγαλύτερης κυκλοφορίας προϊόντων μέσω σιδηροδρόμων μεταξύ και ανατολής και δύσης, η οποία αποτέλεσε βασικό στόχο των εμπορικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του “δρόμου του μεταξιού”.

Το Μπακού έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του τμήματος του σιδηρόδρομου του Αζερμπαϊτζάν στο Nakhchivan, τον αποκλεισμένο θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που περνά μέσα από τα πρόσφατα απελευθερωμένα εδάφη.

Έτσι, η περιοχή Zangilan του Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένας κόμβος μεταφορών στο σημείο διέλευσης στα σύνορα του Ιράν, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Επομένως, ένα διεθνές αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομοι σχεδιάζονται για κατασκευή στο Zangilan, δίνοντάς του το καθεστώς του ”κόμβου”.

Διεξάγονται παράλληλα τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας, του Ερεβάν και του Μπακού για την κατασκευή του αρμενικού τμήματος της διαδρομής, του διαδρόμου Zangezur, μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν και του θύλακα του Nakhchivan.

Παρόλο που ο διάδρομος Zangezur διέρχεται από την Αρμενία, οι σιδηρόδρομοι ανήκουν στη ρωσική εταιρεία South Caucasus Railway Company ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής των σιδηροδρόμων της Αρμενίας.

Κλείνοντας, μένει να δούμε αν οι κινήσεις των Αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων γίνονται όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή θα έχουμε νέα στρατιωτική κλιμάκωση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας