Ιταλία: Κυβέρνηση με αρχικά πιστοποιητικά “ευρώ-νομιμοφροσύνης” και πολλά ερωτηματικά

1693
κυβέρνηση

Τελικά ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα, τα ευρωκατεστημένα και η χρηματιστική ολιγαρχία επέβαλαν την θέληση τους και εξοστράκισαν τον “ευρωσκεπτικιστή” Πάολο Σαβόνα από την άκρως νευραλγική θέση του Υπουργού Οικονομικών στη νέα Ιταλική κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε,, για να τοποθετηθεί, προκειμένου να περισωθούν τα προσχήματα στο διακοσμητικό Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το Υπουργείο Οικονομίας στη νέα Ιταλική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα φιλοευρωπαϊστής, με κάποια Κευνσιανά χαρακτηριστικά, ο Τζοβάνι Τρία.

Το πείραμα μιας νέας κυβέρνησης με ένα ασταθές ιδιόμορφο κόμμα, τα “Πέντε Αστέρια”, πολλαπλών ιδεολογικών αφετηριών και πολλαπλών κοινωνικών απευθύνσεων και ενός κόμματος της άκρας δεξιάς, όπως η Λέγκα, μόλις ξεκινάει, με αρκετά ερωτηματικά, λίγες προσδοκίες, πολλές ανησυχίες και με τον όποιο προσανατολισμό αμφισβήτησης της ευρω-ορθοδοξίας στον σκληρό οικονομικό πυρήνα της μάλλον να ξεθωριάζει.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι ασφαλώς θα πρέπει να περιμένουμε πριν καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τη νέα Ιταλική κυβέρνηση αλλά υπογράμμιζαν ότι η Ιταλία, χωρίς ένα λίγο πολύ σαφές και συνεκτικό ριζοσπαστικό προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο, με αφετηρία την θεσμοθέτηση μιας ανανεωμένης λιρέττας, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε θετική διέξοδο από την σημερινή κρίση.

Τ.Μ

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του στον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση θα ορκισθεί σήμερα το απόγευμα.

Παράλληλα, στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο “φιλοευρωπαϊστής” Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα εξοστρακίστηκε στο μάλλον ανώδυνο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων. Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνουν τα Πέντε Αστέρια με υπουργό την 51χρονη Ελισαμπέτα Τρέντα και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει Μοαβέρο Μιλανέζι.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Τζοβάνι Τρία: “Ισορροπημένος φιλοευρωπαϊστής”

Είναι φιλοευρωπαϊστης, αλλά ισορροπημένος, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα. Αυτοί που τον ξέρουν καλά, έτσι περιγράφουν τον Τζοβάνι Τρία, γράφει η ιταλική εφημερίδα Μεσαντζέρο για τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην προέδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θεσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

 

Ο Τρία έχει τονίσει επίσης οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, να επικρίνει τον ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμά της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη. Στα κείμενά του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Αναλυτικά η σύνθεση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε:

  • Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε
  • Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι
  • Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι
  • Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε
  • Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα
  • Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία
  • Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
  • Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο
  • Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα
  • Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο
  • Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο
  • Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι
  • Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι
  • Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα
  • Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα
  • Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο
  • Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι
  • Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι
  • Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας