Ιράν για δολοφονία κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα: Σοβαρές ενδείξεις για ρόλο Ισραήλ

824
δολοφονία κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα

Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πληροφορίες των ΜΜΕ ότι ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, υψηλόβαθμος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας είχε δολοφονηθεί σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ υποπτεύεται ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί στη δολοφονία ενός από τους κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες της χώρας.

«Τρομοκράτες δολοφόνησαν έναν εξέχοντα Ιρανό επιστήμονα σήμερα. Αυτή η δειλία – μαζί με σοβαρές ενδείξεις για ρόλο του Ισραήλ – δείχνει την απελπιστικά φιλοπόλεμη (σ.σ. διάθεση) των δραστών. Το Ιράν καλεί την διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ να βάλει τέλος στην ντροπή των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Ζαρίφ δεν παρείχε αποδείξεις σχετικά με το μέγεθος της υποτιθέμενηςη ισραηλινής ανάμιξης στη δολοφονία του επιστήμονα, ωστόσο, νωρίτερα, ΜΜΕ του Ιράν και σχολιαστές της Δύσης υπέδειξαν το Ισραήλ και τη στήριξη στην οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν», τρομοκρατικής οργάνωσης για την ανατροπή της ηγεσίας του Ιράν η οποία πρόσφατα υποστήριξε ότι ο πυρηνικός επιστήμονας είχε εμπλακή στο πρόγραμμα των Φρουρών της Επανάστασης για τη δημιουργία ατομικής βόμβας.

Το 2018, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ομάδας που πίεζε την κυβέρνηση Τραμπ για την αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεχώρησε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ-Μαχαμπάντι στους ισχυρισμούς του για την ύπαρξη παράνομου προγράμματος πυρηνικών όπλων στο Ιράν.

​Σε ανακοίνωσή του ο ιρανικό υπουργείο ανέφερε ότι ο ο επιστήμονας τραυματιστηκε βαριά έπειτα από «δολοφονική απόπειρα τρομοκρατικών στοιχείων» και εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, μεταξύ αυτών και το κρατικό δίκτυο IRIB μετέδωσαν ότι ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονες που ασχολούνταν και με τους πυραύλους είχε δολοφονηθεί, ωστόσο, ο ιρανικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα συμβάν στο οποίο να εμπλέκεται ο επιστήμονας.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία διαφόρων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον πέντε έχουν σκοτωθεί και δύο έχουν επιζήσει από επιθέσεις που διεξήχθησαν από το 200 έως το 2015.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ-Μαχαμπάντι ήταν 62 ή 63 ετών και εξέπνευσε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση με εκρηκτικά και όπλα σοτ Αμπσάρντ, πόλη περίπου 175χλμ. ανατολικά της Τεχεράνης.

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας