Ιδού κανονικότητα! 400€ μικτά ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

1584
κυβέρνηση

Συνεχίζονται ασταμάτητα τα στοιχεία σοκ και δέος της ΕΛΣΤΑΤ, που, μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται  μόλις με μισθό πείνας 400 ευρώ μικτά μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει το πολύ μέχρι 350 ευρώ το μήνα στο χέρι.

Αυτή η ανείπωτη τραγωδία του μισθωτού κόσμου της εργασίας, που αφορά κυρίως νέους και νέες, καταρρίπτει όλους τους μύθους περί κανονικότητας στην χώρα μας.

Και το κακό είναι ότι αντί αυτό το δράμα να μειώνεται, εξαπλώνεται όλο και πιο πολύ και πάει να γενικευθεί.

Το παράδειγμα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την ΔΕΗ είναι χαρακτηριστικό. Με βάση τα μέτρα αυτά κυβέρνηση και οικονομικό κατεστημένο θέλουν να μετατρέψουν τον άλλοτε ενεργειακό γίγαντα της χώρας σε χώρο δουλεμπορίου και ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με μισθούς πείνας, πράγμα που στη συνέχεια θα επεκτείνουν σε όλο τον ευρύτερο αλλά και τον στενό δημόσιο τομέα.

Η νέα “κανονικότητα” στην Ελλάδα θα είναι η επιστροφή σε ένα είδος σύγχρονουδουλεμπορίου” όπου η “ανταγωνιστικότητα” και η “επιβίωση” της χώρας θα επιχειρείται ματαίως να στηριχθούν σε ένα διευρυμένο “εργασιακό μεσαίωνα

Ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ με αυτούσιες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στα 404,5 ευρώ μεικτά, παραμένει ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολουμένων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, όπως δηλώνονται από τους ίδιους τους εργοδότες μέσω των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ). Μάλιστα, με τον μισθό της μερικής απασχόλησης κατά τον μήνα Απρίλιο, που αφορούν τα στοιχεία, φαίνεται πως αμείβεται το 28,66% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας.

Συνολικά, οι άντρες καλύπτουν το 53,5% των θέσεων εργασίας στις κοινές επιχειρήσεις. Το ποσοστό αυξάνεται εφόσον η σύγκριση γίνει με όρους πλήρους απασχόλησης, καθώς οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 56,28% των εργαζομένων, ενώ το ποσοστό τους υποχωρεί στο 44,7% όταν πρόκειται για συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 21,97% των εργαζομένων απασχολούνται ως υπάλληλοι γραφείου. Το 20,76% των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα απασχολείται στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο. Το 16,05% στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια και το 12,43% στις μεταποιητικές βιομηχανίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας