Θράσος Ουάσινγκτον: Καλεί Τεχεράνη να κρατήσει ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ!

1297
παρουσία
Χθες ο διοικητής των Φρουρών, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί απείλησε ότι η Τεχεράνη θα το κλείσει αν της απαγορευθεί το εμπόριο πετρελαίου – Σθεναρή στάση ζητά το κοινοβούλιο του Ιράν απέναντι στις «τρομοκρατικές ενέργειες» των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον ζητά με θράσος από την Τεχεράνη να κρατήσει ανοιχτά το Στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είχε προηγηθεί χθες η απειλή από τους Φρουρούς της Επανάστασης να κλείσουν το στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των ΗΠΑ ότι τερματίζονται οι εξαιρέσεις που είχε η χορηγήσει η Ουάσινγκτον σε οκτώ χώρες, επιτρέποντάς τους να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

«Ζητάμε από το Ιράν και από όλες τις χώρες να σεβαστούν τη χωρίς φραγµούς ροή ενέργειας και εμπορίου και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στο Στενό, τόνισε με περισσή έπαρση ο Αμερικανός αξιωματούχος αξιωματούχος.

Χθες, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο διοικητής των Φρουρών, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, ισχυρίστηκε ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο το Στενό του Ορμούζ είναι θαλάσσιος δίαυλος και αν μας απαγορευτεί να τον χρησιμοποιούμε, θα τον κλείσουμε».

Σθεναρή στάση ζητά το κοινοβούλιο του Ιράν 

Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που καλεί την κυβέρνηση να κάνει σθεναρά βήματα προκειμένου να απαντήσει σε «τρομοκρατικές ενέργειες» από δυνάμεις των ΗΠΑ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, σε αντίποινα για την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει το επίλεκτο σώμα της χώρας Φρουροί της Επανάστασης στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε στις 8 Απριλίου τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ένα βήμα χωρίς προηγούμενο που προκάλεσε την καταδίκη του Ιράν και ανησυχίες για ενδεχόμενες επιθέσεις αντιποίνων σε δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη αντέδρασε στον χαρακτηρισμό αυτό που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Απριλίου, χαρακτηρίζοντας την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) τρομοκρατική οργάνωση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδότη της τρομοκρατίας.

«Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να λάβει σθεναρά και ανταποδοτικά μέτρα εναντίον τρομοκρατικών δραστηριοτήτων των αμερικανικών δυνάμεων που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Ιράν», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέτρα ως αντίδραση στις αμερικανικές ενέργειες.»

Οι Φρουροί της Επανάστασης, που είναι πολύ πιστοί στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είναι μια ισχυρή δύναμη που ελέγχει μεγάλο μέρος της ιρανικής οικονομίας και ασκεί πολιτική επιρροή στο κληρικό κατεστημένο της χώρας.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως 168 βουλευτές σε σύνολο 210 παρόντων ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως η αύξηση της οικονομικής πίεσης στο Ιράν δείχνει πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε πανικό.

«Η κλιμάκωση της Οικονομικής ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ εναντίον των Ιρανών δείχνει πανικό & απελπισία του καθεστώτος των ΗΠΑ – και τις χρόνιες αποτυχίες των πελατών συν-συνωμοτών του» έγραψε σήμερα ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας