Θράσος και η Ρώμη: Ιταλική φρεγάτα κόβει βόλτες στη Μαύρη Θάλασσα

5062
Ιταλική φρεγάτα
Συναγερμός στο πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας

 

 

Συναγερμό σήμανε το πρωί της Πέμπτης (01/07) στον ρωσικό στόλο μετά τον εντοπισμό ιταλικής φρεγάτας να πλέει στη Μαύρη Θάλασσα.

Και ενώ το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ολοκληρώσει άσκηση με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια ιταλική φρεγάτα έκανε την εμφάνισή της, σημαίνοντας συναγερμό.

Το ιταλικό πολεμικό πλοίο τέθηκε αμέσως υπό στενή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, ο ρωσικός στόλος παρακολουθεί στενά τη φρεγάτα του ιταλικού Ναυτικού από όταν εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν η Ουκρανία και οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ίδια ευρύτερη περιοχή.

«Οι δυνάμεις και τα μέσα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ελέγχουν τις ενέργειες της φρεγάτας Virginio Fasan CGN του ιταλικού ναυτικού, η οποία εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα την 1η Ιουλίου 2021», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ένα αντιτορπιλικό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού είχε παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να δεχθεί προειδοποιητικά πυρά και να τραπεί σε φυγή.

Η Βρετανία είχε διαψεύσει το περιστατικό, υποστηρίζοντας όχι μόνο ότι το πλοίο της δεν «προειδοποιήθηκε», αλλά έκανε απλώς μια «αθώα διέλευση» μέσω των «χωρικών υδάτων της Ουκρανίας».

Το περιστατικό «πάγωσε» ακόμα περισσότερο τις ήδη ψυχρές σχέσεις των δύο χωρών, με τα ρωσικά Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να καλούν τους Βρετανούς διπλωμάτες στη Μόσχα για εξηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων από το βρετανικό πολεμικό πλοίο ήταν σαφής πρόκληση πολιτικού χαρακτήρα.

Πρόσθεσε, δε, ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ, βρίσκονταν πίσω από το «σύνθετο» αυτό σχέδιο που περιλάμβανε το βρετανικό αντιτορπιλικό, αλλά και ένα αεροσκάφος αναγνώρισης των ΗΠΑ που απογειώθηκε από βάση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα την ημέρα του συμβάντος.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Ρώσου Προέδρου σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στο συμβάν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας