Η Τουρκία υποχρεώθηκε σε πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία

1844

Σε άτακτη, σχεδόν πανικόβλητη υποχώρηση προέβη σήμερα ο Τ. Ερντογάν και υποχρεώθηκε να εξαγγείλει πενθήμερη (120 ώρες) κατάπαυση του πυρός στο Συριακό μέτωπο.

Ο Τ. Ερντογάν για να παρακάμψει το πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει μετά την συγκρότηση του Συρο-Κουρδο-Ρωσικού μετώπου εναντίον του, κατέφυγε στην “λύση” της κατάπαυσης του πυρός στο Συριακό μέτωπο.

Ο Ερντογάν για να “χρυσώσει” το χάπι της άτακτης υποχώρησης του εμφάνισε την κίνηση του ως παραχώρηση, τάχα, προς τις ΗΠΑ, η οποία, υποτίθεται, προήλθε μετά από παροτρύνσεις και πιέσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς , οποίες έλαβαν χώρα κατά την σημερινή απογευματινή τους συνάντηση.

Στην ουσία ο Μάικ Πένς και οι ΗΠΑ επιχειρούν να επανέλθουν στο παιχνίδι, τα έκαναν πλακάκια με την Τουρκία και έσπευσαν να βοηθήσουν τον Ερντογάν να απαλύνει το αδιέξοδό του, ρίχνοντας εκβιαστικά το μπαλάκι στους Κούρδους.

O Μάικ Πενς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησή του με τον Ερντογάν τόνισε σε κοινή συνέντευξη του με τον Μάικ Πομπέο, ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στην Συρία διάρκειας 120 ωρών.

Στο χρονικό διάστημα αυτό, πάντα κατά τον Πένς, οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από την γραμμή των 30-35 χιλιομέτρων, στην οποία, υποτίθεται, ο Ερντογάν θα δημιουργήσει μιά ζώνη ασφαλείας. Όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών, τότε θα διακοπεί εντελώς η Τουρκική επιχείρηση (εισβολή), “Πηγή Ειρήνης”.

Ερώτημα παραμένει αν η Κουρδική πλευρά έχει συμφωνήσει σε αυτές τις προϋποθέσεις που την αφορούν και ανακοίνωσε ο Πένς, ενώ επίσης ερώτημα είναι η θέση της Συριακής και Ρωσικής πλευράς επί της ανακοίνωσης του Πένς και της συμφωνίας του τελευταίου με τον Ερντογάν.

Κύκλοι προσκείμενοι στους Κούρδους της Συρίας τόνιζαν, πάντως, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος της Κουρδικής πλευράς, αν αποδέχονταν το έμμεσο αμερικανοτουρκικό τελεσίγραφο, έδινε χείρα βοηθείας στον Ερντογάν που έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση και απομακρύνει τους Κούρδους μαχητές πέραν των 30-35 χλμ από τα Τουρκο-Συριακά σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ενώ εκκρεμούν να διασαφηνιστούν πολλά καίρια πράγματα και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα, η κίνηση Ερντογάν αποτελεί, έτσι κι’ αλλιώς, υποχώρηση και βαρύ πλήγμα για τον ίδιο και το κύρος του, πράγματα που μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την περαιτέρω πορεία του Τούρκου προέδρου. Αρκεί βεβαίως να μην τον διευκολύνουν τον ίδιο και τις ΗΠΑ σε αυτήν την φάση τόσο οι Κούρδοι όσο και η Συριακή και η Ρωσική πλευρά. Πρόκειται για παιχνίδι που απαιτεί γερά νεύρα.

Δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές που χαρακτηρίζουν ως πρώτη ήττα για τον Ερντογάν και τις Συριακές φιλοδοξίες του, την κατάπαυση του πυρός, ενώ κάποιοι εξ αυτών φτάνουν στο σημείο να μιλάνε και για την αρχή του τέλους του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας