Η “συνταγή” για την εξουδετέρωση Bayraktar έρχεται από το Ντονέτσκ

637
Η

Η ηγεσία της μη αναγνωρισμένης ρωσικής “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να αποκρούσει κάθε πιθανή επίθεση από την Ουκρανία, ειδικά μετά την παραλαβή τουρκικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των φιλορώσων Denis Pushilin, οι δυνάμεις τους είναι έτοιμες να καταστρέψουν όλα τα τουρκικής κατασκευής UAV της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας που αγοράστηκαν από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Bayraktar TB-2.

Η ανακοίνωση έγινε με φόντο μια ακόμη επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονέτσκ, η οποία απειλεί να μετατραπεί σε εχθροπραξίες πλήρους κλίμακας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) κυριαρχούν ενεργά με το νέο στρατιωτικό τους εξοπλισμό, το οποίο αγόρασαν από χώρες του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των τελευταίων καινοτομιών που έλαβαν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το εξωτερικό είναι το τουρκικό drone Bayraktar TB-2.

Στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παρουσιάζονται ως το πιο θανατηφόρο όπλο στον κόσμο, το οποίο μάλιστα διαφημίζεται ότι μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Ντονέτσκ υπέρ του Κιέβου.

Και υπάρχουν λόγοι για αυτήν την ουκρανική ευφορία.

Τον φθινόπωρο του 2020, τα τουρκικά drone έγιναν το κλειδί για τη νίκη των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τα τουρκικά drone απενεργοποίησαν με επιτυχία το σύστημα αεροπορικής άμυνας των αρμενικών δυνάμεων, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Επίσης, τα “Bayraktar” χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία από την Τουρκία σε συγκρούσεις στο έδαφος της Λιβύης και της Συρίας, όπου έχουν καθιερωθεί ως ένα πολύ αξιόπιστο όπλο.

Εμπνευσμένη από την εμπειρία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η Ουκρανία αγόρασε αρκετές δεκάδες drone αυτού του μοντέλου από την Τουρκία, έχοντας εκπαιδεύσει και το ανάλογο προσωπικό.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την τουρκική εμπειρία στο Ντονέτσκ, ειδικά επειδή οι φιλορώσοι δεν διαθέτουν “επίσημα” αξιόπιστα συστήματα  αεράμυνας.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των φιλορώσων στο Ντόνετσκ είπαν ότι είναι έτοιμοι να αποκρούσουν κάθε ουκρανική επίθεση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των φιλορωσικών δυνάμεων (DPR) Denis Pushilin, η στρατηγική του φιλορωσικού επιτελείου λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα του εχθρού να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Ο Πουσιλίν δεν διευκρίνισε με ακρίβεια πώς σκοπεύουν οι δυνάμεις του Ντονέτσκ να αποκρούσουν την επίθεση των Ουκρανών, επικαλούμενος το στρατιωτικό απόρρητο, αλλά διαβεβαίωσε ότι «τέτοιες ενέργειες σίγουρα δεν θα παραμείνουν αναπάντητες». 

Για το θέμα παρενέβη ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξάντερ Μιχαϊλόφσκι, ο οποίος ανέφερε το πώς οι φιλορωσικές δυνάμεις θα αποκρούσουν πιθανότατα επίθεση των τουρκικών τουρκικά drone.

“Οι Ουκρανοί ακολουθώντας τους Τούρκους, διαφήμισαν στα μάτια του κόσμου τους τα drone Bayraktar ως ένα νέο υπερ-όπλο. Μπορούμε να πούμε ότι πίστεψαν τους Τούρκους και τώρα διαδίδουν την προπαγάνδα τους, αλλά στην πραγματικότητα όλα είναι κάπως διαφορετικά. 

Για παράδειγμα στη Λιβύη, τουλάχιστον 25 από αυτά τα τουρκικά drone καταρρίφθηκαν. Και αυτό, στην πραγματικότητα υλοποιήθηκε από κακώς εκπαιδευμένους Λίβυους Βεδουίνους.

Όσο για το Καραμπάχ, ο “εχθρός” αυτός υποτιμήθηκε σαφώς εκεί. Νομίζω ότι αυτό είναι προφανές. Οι Αρμένιοι ενώ ήξεραν για τα drone, για κάποιον λόγο δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα.

Το Ντονέτσκ διαφέρει, επειδή ήδη οι φιλορωσικές δυνάμεις γνωρίζουν “πώς θα είναι η όλη κατάσταση”, και έτσι έχουν αναπτύξει και την ανάλογη τακτική με την οποία θα αντιμετωπίσουν αυτά τα drone. 

Συστήματα 9K33 Osa και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα “Strela-10”, μαζί με πυροβόλα ταχείας βολής καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, θα αποτελέσουν ένα μεγάλο “πλέγμα” αεράμυνας  πάνω στο οποίο θα αποκρουστούν τα τουρκικά drone.

Οι φιλορώσοι έχουν ήδη αναπτύξει συστοιχίες πυροβολικού, συστήματα αεράμυνας, και κυρίως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), επομένως, η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δεν θα έχει καμία εύκολη βόλτα πάν από το Ντονέτσκ, και νομίζω ότι Ουκρανοί και Τούρκοι θα διαπιστώσουν πολλές εκπλήξεις εκεί”, καταλήγει ο ίδιος.

Κάθε νέο οπλικό σύστημα έχει και το αντίδοτο του, με αυτό  να ισχύει και για τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παντός τύπου, με τα οποία μας απειλεί καθημερινά ο τουρκικός τύπος στο Αιγαίο αναφέροντας ότι αυτά θα διασφαλίσουν δήθεν το σχέδιο Γαλάζια Πατρίδα.

Το ελληνικό αντίδοτο για αυτά το οποίο σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο ετοιμάζεται, θα είναι τρομερό και σίγουρα αρκετά αποτελεσματικό κατά των τουρκικών drone, ό,τι και να λένε πολλοί ειδικοί και μη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας