Η Σερβία αγοράζει ρωσικούς S-400 – Απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις

1032
σερβία

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την παρουσία του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη σερβική επικράτεια και εάν η κυβέρνηση του Βελιγραδίου αποφασίσει να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 θα κινδυνεύσει να υποστεί ειδικές κυρώσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.

«Υπάρχει ανησυχία για την ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην επικράτεια της Σερβίας, αλλά και για το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει ειδικά ρωσικά συστήματα στο έδαφός της, για τα οποία θα διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί ειδικές κυρώσεις, αλλά ελπίζουμε ότι οι σέρβοι εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό και θα είναι προσεκτικοί σε τέτοιες συναλλαγές», σχολίασε ο Πάλμερ για τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Σερβίας – Ρωσίας.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με τη Σερβία.

«Θα ήθελα να πω ακόμη ότι ο καλύτερος στρατιωτικός εταίρος της Σερβίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Σερβία δεν πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και να έχει στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα.

»Ωστόσο, εκτιμούμε τη σχέση μας με το Βελιγράδι και πιστεύουμε ότι η στρατιωτική μας συνεργασία είναι πιο ισχυρή σε αυτόν τον τομέα από ό,τι της Σερβίας με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πάλμερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Alsat της “Βόρειας Μακεδονίας”.

Στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση Ρωσίας – Σερβίας, που έφερε την ονομασία «Σλαβική Ασπίδα 2019» και έγινε στην Μπαταΐνιτσα, για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Ρωσίας ένα από τα ισχυρότερα συστήματα πυραύλων, το S-400.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δεν αποκλείεται η στρατιωτική και κρατική ηγεσία της Σερβίας να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα τους προσεχείς μήνες σχετικά με την απόκτηση αυτού του συστήματος αεράμυνας, σημειώνει το Sputnik στη σερβική γλώσσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σερβική κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα αγοράς των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 με μακροπρόθεσμη πίστωση και πως είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την απόκτηση αυτού του συστήματος αεράμυνας να αρχίσουν σύντομα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, 14 σερβικά αεροσκάφη έπαιξαν τον ρόλο του οπλισμένου εχθρού. Όλα, σε λιγότερο από τρία λεπτά είχαν, θεωρητικά, εξουδετερωθεί από τους S-400.

Η ρωσο-σερβική άσκηση για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια. Το πρώτο έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019 στην περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας.

Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώθηκε στη Σερβία, όπου μεταφέρθηκαν οι μονάδες S-400 και το πυραυλικό σύστημα Pantsir- SA από τη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας