Η Κύπρος αρνείται να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία

809
κύπρος
Η Επιτροπή Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Εξωτερικές Σχέσεις, ψήφισε νομοσχέδιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που προβλέπει, μεταξύ άλλων , την παρεμπόδιση των ρωσικών πλοίων από τον ελλιμενισμό και τον ανεφοδιασμό σε λιμάνια της Κύπρου

Παρά το αμερικανικό νομοσχέδιο (East Med Act) που θέλει το αντίθετο, η Κύπρος αρνείται να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε ρωσικά και σε άλλα πλοία, σε λιμάνια και υποδομές, παρά τις τροποποιήσεις των ΗΠΑ στο σχέδιο νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αναγκάσει την Κύπρο να σταματήσει την παροχή των λιμενικών εγκαταστάσεων της σε ρωσικά ή άλλα πλοία», ανέφερε ο Αγγελίδης σε συνέντευξή του στο CYBC.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Ερωτηθείς πριν από λίγα 24ωρα, σχετικά με το νομοσχέδιο EastMed Act, ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο γερουσιαστών για το νομοσχέδιο, όπως είχε κατατεθεί στην αρχή, την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν σε αυτό, οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας».

Δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενεντέζ και ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, εισήγαγαν νομοσχέδιο που αλλάζει τη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο για να αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση στην περιοχή.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο υποστηρίζει την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου για δεκαετίες, ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου με τροπολογίες που καλούν τις χώρες της περιοχής να αρνηθούν την είσοδο στα ρωσικά πλοία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας