Η κυβέρνηση ταλαιπωρεί τους ανάπηρους

1885
συντάξεις

Διαφημίσεις έξω από τον ΟΠΕΚΑ για αύξηση ποσοστού αναπηρίας

Τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% δίνονται πλέον από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ένας ανάπηρος προκειμένου να δικαιωθεί το προνοιακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να περάσει από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και να πάρει πιστοποίηση ότι έχει ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας άνω του 67%.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει και αφορά χιλιάδες ανάπηρους δικαιούχους σε όλη τη χώρα έχει να κάνει με το ότι πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε ο εισηγητικός φάκελος που θα πρέπει να καταθέσει ο ανάπηρος στην επιτροπή και στον οποίο αναγράφονται και ενυπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά της πάθησής του θα πρέπει να συμπληρωθεί από τους κατά περίπτωση γιατρούς μόνο ηλεκτρονικά.

Την ίδια ώρα που προωθείται η ηλεκτρονική καταγραφή που υποτίθεται θα μειώσει τα κυκλώματα έξω από τον ΟΠΕΚΑ μοιράζονται ραβασάκια που διαφημίζουν το πώς θα τους αυξήσουν το ποσοστό αναπηρίας.

Η ηλεκτρονική καταγραφή δεν είναι κάτι κακό, το αντίθετο μάλιστα θα μειώσει τις πλαστές γνωματεύσεις, πλην όμως δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να αποφασίζεται μια τέτοια αλλαγή και όλοι οι ανά την Ελλάδα γιατροί ιδιώτες ή νοσοκομειακοί χωρίς καμιά εκπαίδευση να καλούνται να συμπληρώσουν τη γνωμάτευσή τους μόνο ηλεκτρονικά.

Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να γίνονται σε βάθος χρόνου, με την απαιτούμενη εκπαίδευση και στο μεσοδιάστημα θα πρέπει ο ίδιος ο ΟΠΕΚΑ ή ο ΕΦΚΑ αύριο που θα επεκταθεί το μέτρο σε όλους να αναλάβει να περνάει στο σύστημα ηλεκτρονικά τις γνωματεύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Διαφορετικά θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα οι ανάπηροι που δεν μπορούν να πάρουν πιστοποίηση επειδή ο γιατρός τους δεν μπορεί να καταχωρίσει τη γνωμάτευση και τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά. Εκτός και αν ακόμη κι’ αυτό είναι βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου είτε για να δοθούν λιγότερα επιδόματα είτε για να καθυστερήσει η καταβολή τους.

Τέλος αυτή η ιστορία με τη διαφήμιση για αύξηση του ποσοστού αναπηρίας και μάλιστα έξω από τον ΟΠΕΚΑ είναι πρόκληση άνευ προηγουμένου και δεν μπορούν όλοι οι αρμόδιοι να σφυρίζουν αδιάφορα.

*Ο Γιάννης Δούκας είναι πρώην Υποδιοικητής ΙΚΑ και μέλος της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας