Η επικοινωνιακή «έξοδος» στην Ιθάκη και η σκληρή πραγματικότητα της μόνιμης λιτότητας

1412
Ιονίου

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού A. Τσίπρα από την Ιθάκη της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων, που αφορά στην «έξοδο» από τα μνημόνια  είναι ένα άθλιο επικοινωνιακό τέχνασμα. Όπως τέτοιο ήταν και το λεγόμενο «αναπτυξιακό συνέδριο» που έγινε με την παρουσία του στην Κέρκυρα το Δεκέμβρη του 2017.

Εκφωνείται στο Ιόνιο, της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, των αεροδρομίων, των λιμανιών, και των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Στο Ιόνιο που ο τεμαχισμός του, όπως και της θαλάσσιας περιοχής της Κρήτης και της ηπειρωτικής χώρας σε οικόπεδα και η εκχώρησή τους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις πολυεθνικές της ενέργειας ,με τους μνημονιακούς νόμους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, χωρίς σοβαρή μέριμνα για το περιβάλλον, στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας όσον αφορά το Ιόνιο, θα αποδειχθεί τουλάχιστον βλαπτική για τον τουρισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών αυτών, θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το φυσικό περιβάλλον, θα αποδώσει ψίχουλα στα κρατικά ταμεία και στην Τ.Α., ενώ οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής θα αυξηθούν και η ένταξη της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα δυναμώσει.

Ο πρωθυπουργός μιλά σε τρίτο πρόσωπο για τη «βία και την καταστολή» των άλλων, ενώ λίγο πιο πάνω, στην Κέρκυρα, εδώ και δύο μήνες επιβάλλεται η βία και η καταστολή των ΜΑΤ, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο την ιδιωτικοποίησή της.

Είναι εξαπάτηση η «έξοδος» από τα μνημόνια, αφού έχει ήδη δημιουργηθεί ένα μνημονιακό καθεστώς με 700 περίπου νόμους.

Είναι επικοινωνιακό  τέχνασμα, αφού η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια με χρέος 146% του ΑΕΠ και «βγαίνει», μετά από οκτώ χρόνια ,με χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ.

Σε ένα καθεστώς μόνιμης θεσμοθετημένης λιτότητας και αυστηρής επιτροπείας μέχρι το 2060, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μειώσεις συντάξεων και χωρίς καμιά διαγραφή του χρέους της χώρας. Με ψηφισμένα μέτρα έως το 2022 που λειτουργούν ως άτυπο 4ο μνημόνιο.

Αποτελεί ύβρη για τους πολίτες των Ιονίων που στο δημοψήφισμα του 2015 με ποσοστό του ΟΧΙ 67,8 % έφεραν το δεύτερο μεγαλύτερο αποτέλεσμα ως Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα, μεγαλύτερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο  του 61,3 %.

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 σήμανε την πραγματοποίηση στην πράξη με όρους μαζικούς, της ρήξης με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Αποτέλεσε πράξη λαϊκής κυριαρχίας, ριζοσπαστικοποίησης του λαϊκού παράγοντα, χειραφέτησης του ελληνικού λαού.

Αυτά έγιναν μέσα σε καθεστώς οικονομικού πολέμου των δανειστών-εκβιαστών και της άνευ προηγουμένου τηλεοπτικής τρομοκρατίας των συστημικών ΜΜΕ.

Όμως το δημοψήφισμα αυτό ξεπουλήθηκε από τον Α. Τσίπρα και την    κυβέρνησή του που παράδωσαν την χώρα στους δανειστές και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή οι ντόπιοι υποταγμένοι στους Γερμανούς και την ΕΕ, προσπαθούν να κερδίσουν επικοινωνιακά τις εντυπώσεις από την Ιθάκη. Είναι, όμως,  επίγονοι του Πεταίν, του Γάλλου που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αυτοί που ο Αλαίν Μπαντιού ονομάζει περιφρονητικά πεταινιστές.

Των κυβερνήσεων δηλαδή που υπακούουν και συνεργάζονται με τον αντίπαλο, είτε παραδιδόμενοι, είτε υποχωρώντας ατάκτως επικαλούμενοι το «δυσμενή» συσχετισμό δυνάμεων. Παραλλαγή αυτού είναι σήμερα η ΤΙΝΑ (There Is Not Alternative). Ότι δηλαδή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και δυνατότητα στο νεοφιλελευθερισμό και τα μνημόνια. Αυτή δηλαδή η πολιτική που στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του μνημονιακού τόξου της Βουλής.

Αντίληψη που περνά σαν οδοστρωτήρας μέσα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Τέτοιες στην ουσία υπήρξαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις στη χώρα μας από το 2010 με την εφαρμογή των μνημονίων. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και από τον Αύγουστο του 2015 η νεομνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που παρέδωσαν άνευ όρων τη χώρα στους δανειστές τοκογλύφους και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η χώρα μας βρίσκεται στις νέες συνθήκες υπό καθεστώς οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης.

Ο πρωθυπουργός με αναφορές στον Καβάφη που μιλά για Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες σε τρίτο πρόσωπο ,ξεχνά ότι αυτός και η κυβέρνηση του ανήκει πια  σε αυτούς, στους Κύκλωπες.

Αποτέλεσε και αποτελεί καταστροφή για την Αριστερά σε Διεθνή κλίμακα.

Ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, υβρίδιο υποταγμένο στους ξένους δανειστές και επικυρίαρχους της χώρας μας. Ένα κόμμα μεταλλαγμένο που δεν έχει πια καμιά σχέση με το αξιακό φορτίο της Αριστεράς.

Η ζημιά που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο μόνο με τους στίχους του άλλου ποιήματος του Καβάφη, «Η πόλις», μπορούν να παρομοιαστούν:

«Για τα αλλού-μη ελπίζεις-

Δεν έχει πλοίο για σε ,δεν έχει οδό.

Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ

στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.»

Κεντρικός άμεσος στόχος αυτής της περιόδου ,για τη σωτηρία και ανεξαρτησία της χώρας, είναι η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος μόνιμης λιτότητας που μας επιβλήθηκε.

Ο συντονισμός της μετωπικής δράσης  όλων των κινημάτων και η δημιουργία πολιτικού μετώπου ανατροπής, που μπορεί να πάρει και τη μορφή μετώπου εκλογικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση.

Το μέτωπο θα αγωνίζεται εναντία στην πολιτική της ΕΕ, για να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι Οδηγίες της.

Πιστεύουμε ότι μέσα στην  ευρωζώνη και την Ε.Ε., όπως έχουν διαμορφωθεί, ο λαός και η χώρα μας δεν έχουν προοπτική. Αντιθέτως, η χώρα μας χρειάζεται μια ανεξάρτητη  και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, βασισμένη στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών  και στην ανάπτυξη νέων διεθνών οικονομικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου  συμφέροντος.

Για αυτό θεωρούμε κεντρικούς στόχους για την υλοποίηση ενός φιλολαϊκού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικού μετασχηματισμού  τη ρήξη με την ΕΕ, με την έξοδο από την ευρωζώνη και την αποδέσμευση από την ΕΕ.

*Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας