Η ΕΚΤ ζητεί εξώσεις οφειλετών με διαδικασίες εξπρές από τα εκπλειστηριασμένα ακίνητα

2750

Με άγριες διαθέσεις πρόκειται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤζητά εξώσεις δανειοληπτών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα. Από την μία πλευρά οι πολίτες που θα χάνουν το σπίτι τους και από την άλλη η έκθεση με τις επιδόσεις στους πλειστηριασμούς που πρέπει να υποβάλλουν οι τράπεζες στον SSM.

Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενες πολιτικές αναταράξεις λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκαλέσουν οιαναγκαστικές εξώσεις δανειοληπτών από τα ακίνητα που θα αποκτήσουν μέσω των πλειστηριασμών οι τράπεζες, επικρατεί στα ανώτερα διοικητικά τους κλιμάκια. Η αποκλειστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να φέρει σαρωτικές ανατροπές στους πιστωτές, αλλά και στους οφειλέτες.

Έρχονται εξώσεις δανειοληπτών

Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο SSM, έχει διαμηνύσει ότι δεν αρκεί η αγορά ενός σπιτιού ή μιας επαγγελματικής στέγης από τον επισπεύδοντα πιστωτή κατά τη διαδικασία του εκπλειστηριασμού, αλλά είναι απαραίτητο και το… άδειασμα του ακινήτου από τον οφειλέτη εντός τουλάχιστον δύο μηνών.

Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη θα θεωρήσουν ότι το ακίνητο είναι αξιοποιήσιμο και θα δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για τη ρευστοποίησή του, χωρίς να μειωθεί η αξία του στον ισολογισμό του πιστωτικού ιδρύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν γίνουν οι εξώσεις, ο SSM θα θεωρήσει ότι η τράπεζα κωλυσιεργεί και θα την υποχρεώσει σε αναπροσαρμογές στο ενεργητικό της.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2018, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη, οι εξώσεις δανειοληπτών από την απολεσθείσα περιουσία τους θα κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα.
Σήμερα, με την κτηματαγορά ουσιαστικά νεκρή, τα δεσμευμένα ακίνητα αποτιμώνται στις θεωρητικές εμπορικές αξίες που εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος. Με την έναρξη ωστόσο των πλειστηριασμών, οι τιμές αυτές θα αναπροσαρμοστούν στη βάση των μεταβιβάσεων που θα γίνουν. Το 2018 δεν αναμένεται αξιόλογο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί. Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες προβαίνουν στην απόκτηση των ακινήτων που επειστηριάζουν, από τον πρώτο γύρο εκποίησής τους, στην τρέχουσα εμπορική τους τιμή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καθήκον κάθε εργαζομένου, νεολαίου, κάθε πληττόμενου από την κρίση, είναι να σταθείδίπλα στον γείτονά του και να μην επιτρέψει να βγει κανένα σπίτι, καμιά μικροεπιχείρηση στο σφυρί.

Να μαζικοποιήσει τις επιτροπές γειτονιάς που εναντιώνονται στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις, και όπου δεν υπάρχουν να συγκροτήσει καινούριες.

Να αποτρέψει τις επισκέψεις των “κορακιών” στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, να αποτρέψει τις εξώσεις, να διαμαρτυρηθεί και να αντισταθεί στα Ειρηνοδικεία, στις τράπεζες, στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας