Η Αττική είπε το δικό της ΟΧΙ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

1309
αττική

Για όσους/ες δούλεψαν γι αυτήν, η κινητοποίηση της Πέμπτης 21/2/2019, ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν ήταν απλά μια ευχάριστη έκπληξη. Ήταν η επιβεβαίωση της βαθιάς πεποίθησης ότι το φαραωνικό και μεγαλεπήβολο σχέδιο των εξορύξεων σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, στο Κρητικό και στο Θρακικό πέλαγος είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για όσους -στον κρατικό μηχανισμό, στην κυβέρνηση στις πετρελαϊκές εταιρείες και στα «παπαγαλάκια» τους- διαδίδουν σε καθεστωτικά μέσα τα περί «εκατό μεταφερόμενων αντιδρώντων» και χρησιμοποιούν τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης -την παραμονή της κινητοποίησης, μάλιστα- για μια ασύστολη φιλοεξορυκτική προπαγάνδα. Θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει, ήδη, ότι αυτή τους η προσπάθεια δε θα είναι ένας απρόσκοπτος περίπατος.

Η κινητοποίηση που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Αθήνας και άλλες αντίστοιχες συλλογικότητες κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, από την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά, είχε πλήθος, είχε πάθος, είχε ποικιλομορφία, είχε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα να στείλει, χωρίς περιστροφές και «ναι μεν, αλλά»:  ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ, ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ.

Ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου Αθήνας -όπου υπήρξαν χαιρετισμοί εκ μέρους των διοργανωτών- και ακολούθησε πορεία στην οδό Πανεπιστημίου, στην οδό Σταδίου και στο Σύνταγμα, προτού επιστρέψει στα Προπύλαια. Στις ιδιαίτερες στιγμές της πορείας συμπεριλαμβάνονται οι ολιγόλεπτες στάσεις και τα έντονα συνθήματα μπροστά στο υπουργείο οικονομικών και στη Βουλή. Πλήθος φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων εξέφρασε την υποστήριξή του, με την οργανωμένη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, ανάμεσά τους και πολλών φορέων των απόδημων Ηπειρωτών της Αττικής.

Στο μέλλον, θα έχουμε πολλούς λόγους να θυμόμαστε αυτό το συλλαλητήριο, καθώς αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολύμηνης ενημερωτικής δράσης, που είχε σαν στόχο την πιο άμεση εμπλοκή στον αντιεξορυκτικό αγώνα του πιο «ζωντανού» τμήματος των πολιτών της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, στη βάση μιας κινηματικής αντίληψης, που υπερβαίνει κατά πολύ τα συνήθη προτάγματα του περιβαλλοντικού κινήματος.

Δεν πετάμε στα σύννεφα και δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, από σήμερα, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι/ες από χτες. Ό,τι έγινε την Πέμπτη 21/2/2019 ήταν μόνο η αρχή:

ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας