ΗΠΑ: Ματαίωσαν ψηφοφορία πρότασης κατά του σχεδίου-Τραμπ για Μέση Ανατολή

904
ηπα

Μια προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί ενός προσχεδίου ψηφίσματος καταδίκης του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, που προωθούσαν Τυνησία και Ινδονησία, ματαιώθηκε έπειτα από αμερικανικές πιέσεις.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να ψηφίσει σήμερα Τρίτη επί του σχεδίου, μετά από μια ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ωστόσο, το προσχέδιο ψηφίσματος «πάγωσε» έπειτα από μια εκστρατεία πίεσης που άσκησε η Ουάσιγκτον. Μια πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χώρες που στηρίζουν τους Παλαιστινίους δέχθηκε «πολύ ισχυρές πιέσεις» από την Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων με απειλές για οικονομικά «αντίποινα».

Το προσχέδιο ψηφίσματος είχε πιθανότητες να λάβει εννέα θετικές ψήφους (από τις 15), τις ελάχιστα απαιτούμενες για να υιοθετηθεί, χωρίς την άσκηση βέτο ενός μονίμου μέλους του ΣΑ.

Η ξαφνική απόφαση έρχεται αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο- κατέθεσαν μια σειρά τροπολογιών στο κείμενο που είχε τεθεί σε διαπραγμάτευση από την περασμένη εβδομάδα και αναμενόταν να ψηφιστεί στην αυριανή συνεδρίαση. Σύμφωνα με τις αμερικανικές τροπολογίες, για τις οποίες έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ουάσιγκτον ζητούσε να διαγραφούν ολόκληρες παράγραφοι του προσχεδίου, ιδίως όσες αναφέρονταν ρητά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1967. Επίσης, ζητούσε να διαγραφούν όλες οι αναφορές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η σημερινή παρουσία του Αμπάς ενώπιον του Σ.Α. δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση σε αυτό το στάδιο, ανέφεραν αρκετές διπλωματικές πηγές.

Πηγές, επίσης, τόνισαν πως η αποπομπή την περασμένη Παρασκευή του πρεσβευτή της Τυνησίας στα Ηνωμένα Έθνη Μονσέφ Μπαατί σχετιζόταν με την αμερικανική πίεση στην Τύνιδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας, «η απόφαση να αποπεμφθεί ο πρεσβευτής της Τυνησίας στον ΟΗΕ οφείλεται σε καθαρά επαγγελματικές εκτιμήσεις που συνδέονται με την κακή επίδοση και την έλλειψη συντονισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας