ΗΠΑ: Επαναφορά Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 έως το 2022

913
f

Το Πεντάγωνο θα συνεχίσει να εξαρτάται από την Τουρκία για βασικά εξαρτήματα του F-35 -από τη βασική άτρακτο έως και 139 μέρη του συστήματος κίνησης του κινητήρα– έως το 2022, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, που επικαλείται το Bloomberg.

Είναι η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση του Υπουργείου Άμυνας ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει μαλακώσει τη στάση της ως προς την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Αν και η Τουρκία εξακολουθεί να απαγορεύεται να αγοράσει το αεροπλάνο που κατασκευάστηκε από την Lockheed, ο υπολοχαγός Mike Andrews, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ελήφθη απόφαση στα τέλη του περασμένου έτους “να υλοποιηθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις και να γίνουν αποδεκτές οι παραδόσεις ανταλλακτικών που ήταν ήδη συμφωνημένες”.

Ο στόχος είναι να “αποφευχθούν δαπανηροί και άχρηστοι τερματισμοί συμβολαίων“, είπε. Η απόφαση για τα ανταλλακτικά του αεροσκάφους αναφέρθηκε μόλις σε μία πρόταση, σε έκθεση για το F-35, τον Μάιο από την Υπηρεσία Λογοδοσίας της κυβέρνησης.

Εναλλακτικές πηγέςέχουν εντοπιστεί για όλα τα τουρκικά εξαρτήματα και θα χρησιμοποιηθούν καθώς τα τουρκικά συμβόλαια λήγουν και παραδίδεται υλικό“, δήλωσε ο Andrews.

Απομάκρυνση από την Τουρκία

Σύμφωνα με τη ‘γραμμή‘ του Υπουργείου Άμυνας, η Lockheed Martin συνεχίζει να απομακρύνεται από τους Τούρκους προμηθευτές“, καθώς “οι υπάρχουσες συμβάσεις τους λήγουν και εντοπίζονται πλήρως κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Brett Ashworth, σε email.

Οι τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν 817 από τους περίπου 24.000 τύπους ανταλλακτικών του αεροσκάφους και 188 από περίπου 3.000 τύπους ανταλλακτικών κινητήρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

Αν και η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι φιλική, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την εξάρτηση των ΗΠΑ από άλλες χώρες για μεγάλα όπλα. “Πρέπει να φτιάχνουμε τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες“, είπε στο Fox Business, αναφέροντας τα F-35 ως παράδειγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας