ΗΠΑ-Γερουσία ενέκρινε κυρώσεις κατά Τουρκίας για S-400. Αναμένεται βέτο από Τραμπ

331
ενέκρινε κυρώσεις κατά Τουρκίας

Με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, όπου περιλαμβάνονται οι κυρώσεις, είχε εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Εξοργισμένοι οι γερουσιαστές με την Τουρκία

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, ψήφισε υπέρ των κυρώσεων με το συντριπτικό 18 υπέρ, έναντι 4 κατά.

«Τώρα είναι η ώρα για τη Γερουσία να παραμείνει ενωμένη και να αλλάξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας» σημείωσε στο Reuters o Τζιμ Ρις, επικεφαλής της επιτροπής, που εισήγαγε το νομοσχέδιο προς ψήφιση μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ.

Παρά τις φωνές που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επίδραση των κυρώσεων αυτών στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, υπήρξαν και άλλοι που εμφανίστηκαν εξοργισμένοι με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που επέκριναν άλλωστε την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, κάτι που άφησε το πεδίο ανοικτό στην επιθετική στρατηγική της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους που μέχρι πρόσφατα μάχονταν πλάι, πλάι με τους Αμερικανούς.

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασαν οι κυρώσεις και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων το οποίο προβλέπονται και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά –κάτι που διασφαλίζει ότι το νομοθετικό σώμα έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα πιθανό βέτο, το οποίο ξεκαθάρισε πως θα θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πλέον το νομοσχέδιο θα σταλεί στο Οβάλ Γραφείο για να υπογραφεί, με τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως, να αναμένεται ότι θα βάλει βέτο, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις αντιρρήσεις και τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Πώς θα υποχρεωθεί ο Τραμπ να υπογράψει τις κυρώσεις

Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στο NDAA, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας