Ηλεκτροσόκ διάλυσης της ΔΕΗ: Εκδιώκονται και βγαίνουν στο δρόμο 6.000 εργαζόμενοι.

3817
δεη

Την εφαρμογή αδίστακτων και πρωτοφανώς σκληρών πολιτικά και κοινωνικά μέτρων προωθούν οι εξωνημένες κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ με στρατηγικό μνημόνιο και πρόσχημα την εξυγίανση της εταιρείας.

Προβλέπεται να εφαρμοστούν δυο προγράμματα εκδίωξης και δήθεν «εθελούσιας» εξόδου μέχρι το 2022, με στόχο η ΔΕΗ να μείνει με μόλις 6.300 εργαζόμενους, ενώ έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, ώστε να ενισχυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατά 100 εκατ. ευρώ η κερδοφορία.

Μια ΔΕΗ με το μισό προσωπικό σε σχέση με σήμερα, αυξήσεις – «φωτιά» στα τιμολόγια και ανελέητο «κυνήγι» για τις ανεξόφλητες οφειλές προς την εταιρεία, προβλέπει η πρόταση της McKinsey, προκειμένου η δημόσια επιχείρηση να οδηγηθεί σε, δήθεν, αναδιάρθρωση και στην πραγματικότητα σε εκποίηση, τεμαχισμό και διάλυση.

Έπειτα από μια διαχρονική πολιτική διαρκούς απαξίωσης, κατά την οποία έγιναν καταστροφικές επιλογές και υπήρξε εμμονή σε πολιτικές που οδήγησαν την ΔΕΗ αντιμέτωπη με πραγματικό κίνδυνο κατάρρευσης, το νέο επιχειρησιακό πλάνο περιλαμβάνει συνταγές λιτότητας που δίνουν την χαριστική βολή στον ενεργειακό γίγαντα της χώρας.

Τι αποκαλύπτει το Business Plan που δημοσιεύει σήμερα το “Κεφάλαιο” για ομαδικές εκδιώξεις, απολύσεις και αποχωρήσεις, που θα συνοδεύονται και με αυξήσεις –φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ενδεικτικά, οι ενέργειες που αφορούν τους εργαζομένους, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το “Κεφάλαιο“, είναι οι εξής:

– Σήμερα το προσωπικό της ΔΕΗ είναι 10.600 υπάλληλοι, ενώ ακόμα 1.500 υπάλληλοι είναι έκτακτο προσωπικό.

– Εντός του 2018, 1.300 άτομα θα αποχωρήσουν, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των λιγνιτών, ενώ, εάν περιληφθούν και οι συμβασιούχοι, ο αριθμός ανεβαίνει πάνω από 1.500 άτομα.

– Εντός του 2019, πάνω από 500 άτομα θα αποχωρήσουν εξαιτίας της απόσυρσης των μονάδων σε Καρδιά και Αμύνταιο.

– Σειρά θα πάρουν περίπου 1.000 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν, καθώς η εσωτερική αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών λειτουργιών θα φέρει συγχωνεύσεις και οικονομίες κλίμακας.

– 900 υπάλληλοι οδηγούνται σε συνταξιοδότηση.

– Ο κύκλος κλείνει με ένα ευρύ πρόγραμμα παροχής κινήτρων για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, που εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει κατά περίπου 3.000 άτομα το προσωπικό.

Η, δήθεν, ”εθελούσια” θα συνδυαστεί και με προσλήψεις με αναλογία 3 προς 1, δηλαδή για κάθε τρία άτομα που αποχωρούν θα γίνει μία πρόσληψη. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ πάνω από 6.000 άτομα (!), ενώ θα υπάρξουν και προσλήψεις περίπου 1.000 νέων υπαλλήλων.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια των προτάσεων είναι ότι ο σύμβουλος θεωρεί πως θα πρέπει το προσωπικό των μονάδων που θα πουληθούν, εάν δεν μετακινηθεί στις νέες εταιρείες που θα περάσουν σε ιδιώτη, να αποχωρήσει επίσης από τη ΔΕΗ μέσα στην επόμενη 5ετία!

Πρακτικά, δηλαδή, η θεραπεία-σοκ που θα εφαρμοστεί έγκειται στο να μειώσει κατά 50% και το προσωπικό της, καθώς η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να χάσει το 50% του τζίρου της.

Και οι πλέον αδίστακτοι αποικιοκράτες διαχειριστές δεν θα είχαν ποτέ διανοηθεί να εφαρμόσουν με τόσο μίσος ένα τόσο μακιαβελικό και κυνικό σχέδιο διάλυσης μιας δημόσιας εταιρείας για να μοιράσουν τα ιμάτια της σε πολυεθνικά συμφέροντα και εγχώρια τρωκτικά.

1 σχόλιο

  1. Το έχω γράψει στην Iskra κ θα το ξαναπώ.Δεν έχω δάκρυα γι’ αυτούς που πάνε κ κόβουν δυό μέρες το ρεύμα σε άρρωστους ανθρώπους,που χρωστοϋν λιγότερα από χίλια ευρώ κ που δεν έχουν πάρει λογαριασμό από τη ΔΕΗ,ούτε έναντι ούτε εκκαθαριστικό.Στο κάτω-κάτω κι εμείς δεν έχομε σταθερές δουλειές κ ψάχνομε για μεροκαματα.Γιατί πρέπει να λυπόμαστε όσους πρόκειται να χάσουν τις καλές δουλειές που έχουν,όταν αυτοί δε λυπούνται εμάς; Οι πολιτικές οργανώσεις που επιρρίπτουν στο λαό “κοινωνικό αυτοματισμό” πρέπει να καταλάβουν,ότι η αλληλεγγύη είναι σαν την αγάπη που τραγουδούσε η Βουγιουκλακη. “Θέλει δύο,/για να ζεσταθεί,/να παλέψει με το κρύο,/να στεριώσει,να σταθεί”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας