Ερντογάν: «Ξεκινήσαμε επιχειρήσεις στην Συρία με βαριά όπλα»-Τουρκικό πυροβολικό κτύπησε στόχους

460
Ερντογάν: «Ξεκινήσαμε επιχειρήσεις στην Συρία με βαριά όπλα»

Ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Συρία η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει βαρύ οπλισμό (δηλαδή πυροβολικό, άρματα μάχης, ΤΟΜΑ κλπ.) στη Συρία κατά του συριακού Στρατού και κουρδικών στόχων.

Σε δηλώσεις του, κατά την επιστροφή του από περιοδεία στην Αφρική, όπου πλέον απλώνεται η τουρκική οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δράση, ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποκάλυψε ότι έχουν ξεκινήσεις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του συριακού Στρατού και δεν θα υπάρξει με την συριακή κυβέρνηση «απολύτως κανένας συμβιβασμός»!

«Aπαντάμε πλέον με όλον τον βαρύ οπλισμό μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το γεγονός να πάρει την πορεία του. Δεν θα συμβιβαστούμε» ανέφερε, ενώ το τουρκικό πυροβολικό εξαπέλυσε μπαράζ βολών κατά κουρδικών στόχων.

Η τουρκική 2η Στρατιά με προσωπικό άνω των 100.000 ανδρών είναι επί ποδός πολέμου, αναφέρουν πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη, αφού συνδέεται με μεταφορές τουρκικών δυνάμεων από τον Έβρο και την 1η Στρατιά.

Η 2η Στρατιά είναι επιχειρησιακά υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στην Συρία.

Η έδρα της βρίσκεται στη Μαλάτια, και αποτελείται από τρία Σώματα Στρατού, το 4ο, το 6ο και το 7ο που αποτελούνται από τις ακόλουθες μονάδες: 3η Μεραρχία Πεζικού, 28η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού,  58η Ταξιαρχία Πυροβολικού,  1η Ταξιαρχία Καταδρομών, 2η Ταξιαρχία Καταδρομών, 5η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, 39η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, 106ο Σύνταγμα Πυροβολικού, 34η Συνοριακή Ταξιαρχία, 16η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (Ντιγιαρμπακίρ), 20η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 70η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού, 172η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, 3η Ταξιαρχία Καταδρομών, 107ο Σύνταγμα Πυροβολικού.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της παραπάνω σύνθεσης είναι οι τρεις Ταξιαρχίες Καταδρομών: Περί τις 15.000 άνδρες, το 15% της συνολικής δύναμης είναι ειδικές δυνάμεις!

Η Ρωσία ενισχύσει συνέχεια στις δυνάμεις της στην κατεχόμενη από ισλαμιστές και Τούρκους βορειοδυτική Συρία, ενώ τα συριακά στρατεύματα παρέλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες «πολλά άρματα μάχης T-90S» αναφέρουν πηγές από την Δαμασκό, τα οποία επιχειρούν με ρωσικά πληρώματα.

Το άρμα είναι ότι πιο εξελιγμένο στα άρματα μάχης υπάρχει στο ρωσικό οπλοστάσιο σε μεγάλους αριθμούς (το «εξωτικό» Τ-14 Armata εισέρχεται σταδιακά σε παραγωγή) και έχει μεγάλες επιτυχίες στο «δύσκολο» συριακό μέτωπο.

Την ίδια στιγμή μεταφέρθηκαν στην Συρία προς ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής 50 άρματα μάχης M60T με συστήματα ενεργού αυτοπροστασίας, αλλά και επιπλέον ΤΟΜΑ, καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ.

Για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με σκοπό να αποτρέψει μια μαζική μετακίνηση Σύρων προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα.

Η Άγκυρα θεωρεί νόμιμη την στρατιωτική της παρουσία στη βόρεια Συρία για την αντιμετώπιση των κουρδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων του YPG (και του στρατιωτικού σκέλους, των SDF), τις οποίες θεωρεί «μακρύ χέρι» του κουρδικού PKK.

Και μέσα σε όλα αυτά κτυπήθηκε και μία αμερικανική βάση στη νοτιοανατολική Συρία, στην al-Tanf με ρουκέτες και UAV οπλισμένα με εκρηκτικά. Κάποιοι κατηγορούν τα ιρανικά στρατεύματα που εδρεύουν στην χώρα, αλλά το ίδιο «ύποπτοι» είναι και οι φιλότουρκοι ισλαμιστές.

Την ίδια στιγμή σε μία επίδειξη δύναμης ο Ρ.Τ.Ερντογάν προειδοποίησε ότι «η Τουρκία ενδέχεται να διώξει τους πρεσβευτές των δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, που ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή του Οσμάν Καβάλα, κατηγορούμενου για «υπονόμευση του πολιτεύματος και του κράτους», συνιδρυτή της ΜΚΟ “Open Society” του τουρκικού παραρτήματος της γνωστής ΜΚΟ του Τ.Σόρος. Ο τελευταίος συνελήφθη το 2017 και παραμένει ακόμα σε τουρκική φυλακή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας