Δημοσιογράφοι έκαναν αγωγή στο Facebook-Φιμωμένη από Facebook και η iskra

1094
Δημοσιογράφοι που έκαναν αγωγή στο Facebook

Και η iskra από την μεριά της θα ξεκινήσει κινηματικές και δικαστικές διαδικασίες ενάντια στο Facebook για τη φίμωση της

Τα μεγαλύτερα fake news γράφονται στο Facebook από ιστοσελίδες της ΝΔ και της ακροδεξιάς και όμως αυτές οι ιστοσελίδες μένουν στο απυρόβλητο από το Facebook και τα Ellinika Hoaxes

Κ.Μ

Xθες εκδικάστηκε η ομαδική αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις έλληνες δημοσιογράφοι εναντίον του facebook, ισχυριζόμενοι ότι η πλατφόρμα, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της στον δημόσιο διάλογο, ορίζει κανόνες λογοκρισίας οι οποίοι αγνοούν και παραβιάζουν τις εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες για την ελευθερία του λόγου. Ο νομικός τους εκπρόσωπος  Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζει μιλώντας στο tvxs πως ήδη έχει καταγραφεί ένα σημαντικό γεγονός, το ότι παρέστει η πλατφόρμα με νομικό εκπρόσωπο  στο δικαστήριο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής σε ανάλογες υποθέσεις που αφορούν προσφυγές εναντίον της, στο εξωτερικό» όπως σημειώνει.

Είναι η πρώτη φορά που η πλατφόρμα οδηγείται σε ελληνικό δικαστήριο από δημοσιογράφους που έζησαν τον αποκλεισμό του fb με αφορμή αναρτήσεις τους, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν άρθρα ή ρεπορτάζ τους. Με αυτή την αφορμή και τρεις από αυτούς, η Ευγενία Λουπάκη, ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης  ο Άρης Χατζηστεφάνου, εξηγούν με ποια αφορμή «κόπηκαν» από το fb, μιλούν στο tvxs.gr για την πολιτική σημασία αυτής της ενέργειας τους και εκθέτουν όπως λένε, το παράδοξο ενός αλγορίθμου που «τιμωρεί» χρήστες συγκεκριμένων πολιτικών πεποιθήσεων, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά.

Το tvxs έχει απευθυνθεί και στο τμήμα τύπου του facebook και η άποψη του θα δημοσιοποιηθεί εφόσον τη λάβουμε.

Ευγ. Λουπάκη: Το fb στοχοποιεί συγκεκριμένους χρήστες χαράσσοντας πολιτική

«Θέλαμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε αυτό. Με «έκοβαν» για έναν μήνα και δεν μπορούσα να ρωτήσω καν γιατί. Εγώ έκανα ένσταση και σε ένα board, στο οποίο υποτίθεται μπορεί να προσφύγει κανείς για να εξηγήσει γιατί δεν ήταν δικαιολογημένο το κόψιμο σύμφωνα με τους όρους της κοινότητας. Καμία απάντηση. Ευχαριστούμε, θα το δούμε και θα σας ενημερώσουμε….  Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γ. Κατρούγκαλο που μας κινητοποίησε και την απόφαση θα τη μάθουμε σε ένα μήνα» λέει η Ευγενία Λουπάκη, δημοσιογράφος στο Κόκκινο 105.5,  την οποία μπλόκαρε το fb τέσσερις φορές και για διάρκεια ενός μήνα την κάθε φορά.

«Ζητάμε να «επιστρέψουν» οι αναρτήσεις μας στη θέση τους, να ζητήσει συγγνώμη η πλατφόρμα και εφόσον δικαιωθούμε από το δικαστήριο, 5.000 ευρώ αποζημίωση για κάθε μέρα που δεν αναρτούν ξανά τις λογοκριμένες αναρτήσεις μας».

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους της (Βατικιώτη, Ανδρουλιδάκη, Χατζηστεφάνου), η Λουπάκη δεν «εκτοπίστηκε» εξαιτίας αναρτήσεων που είχαν σχέση με την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα.

«Εγώ είχα μια ανάρτηση που έλεγα να πάρουμε να βουνά ως κοινωνία να ζητήσουμε εξιλέωση, με αφορμή ένα περιστατικό της πανδημίας. Ένας ασθενής αν θυμάστε, σηκώθηκε από το κρεβάτι του και πήγε στον διασωληνωμένο ασθενή δίπλα του, έβγαλε το μηχάνημα από την πρίζα γιατί τον ενοχλούσε και πέθανε ο άνθρωπος. Η άλλη ήταν με αφορμή την φωτιά στην Εύβοια, η άλλη όταν σκοτώθηκε ο Ιάσονας έξω από τη βουλή και η πολιτικός της οποίας το βουλευτικό αυτοκίνητο παρέσυρε τον νεαρό, έκανε βόλτες στο Ζάππειο».

Η δημοσιογράφος, λέει  η πλατφόρμα στοχοποιεί ανθρώπους συγκεκριμένων αντιλήψεων,  με μεγάλη διαδραστικότητα και επιρροή. «Αυτά που λένε για την τρομοκρατία δεν ισχύουν. Υπάρχουν πραγματικά προκλητικότατες αναρτήσεις άλλων, που δεν κόβονται ποτέ. Εμείς είμαστε επαγγελματίες δημοσιογράφοι, είναι δουλειά μας να γράφουμε τη γνώμη μας και στο fb . Δεν μπορεί να χαράζει πολιτική μια πλατφόρμα δισεκατομμυρίων χρηστών».

Άρ. Χατζηστεφάνου: Τις ίδιες λέξεις κλειδιά χρησιμοποιούν και φιλοκυβερνητικοί αλλά δεν μπλοκάρονται.  Υπάρχει ανάγκη για δημόσιο έλεγχο

«Την περίοδο της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, είχε επανέλθει η συζήτηση για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Τότε «κόπηκαν» πολλοί από το fb, όχι μόνο δημοσιογράφοι, αλλά και φωτορεπόρτερ και πανεπιστημιακοί» λέει ο Άρης Χατζηστεφάνου.

Στην δική του περίπτωση, οι αναρτήσεις αφορούσαν ειδήσεις αλλά και ανάλυση. «Με έκοψαν γιατί υπήρχε αναφορά στον Κουφοντίνα και σχόλιο για την κυβέρνηση» λέει ο δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα και μέσα από το site  του Infowar.

Κατά τη γνώμη του, υπάρχουν δύο σημαντικοί παράμετροι στη λειτουργία της πλατφόρμας: «Το ένα είναι ο αλγόριθμος, που τον παρουσιάζουν σαν αδέκαστο και αντικειμενικό κριτή, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι δημιουργημα ανθρώπων με συγκεκριμενες πολιτικές θέσεις. Έχει μπλοκάρει οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και αναπαράγει τις θέσεις του στέιτ ντιπάρτμεντ. Μπορεί να έχει μπλοκάρει και χρήστες που πράγματι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί το προηγούμενο.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι εκτός από τους αλγόριθμους, υπάρχουν ελεγκτές. κριτές λογοκριτές αν θέλετε, που δεν ασχολούνται μόνο με πορνογραφικό υλικό, όπως υποστηρίζουν. Το ότι «έκοψαν» εμάς που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούμε απειλή επειδή αναφέραμε το όνομα κρατουμένου που συμμετείχε σε μία οργάνωση η οποία δεν υπάρχει σήμερα, δεν έχει δράση, δεν απειλεί, είναι ενδεικτικό του ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση.

Να το πω και αλλιώς. Το όνομα Κουφοντίνας το χρησιμοποίησαν κι άλλοι χρήστες αλλά δεν κόπηκαν. Δεν κόπηκαν φιλοκυβερνητικές θέσεις με τις ίδιες λέξεις κλειδιά. Αρα έχει πλήρη επίγνωση κάποιος, της θέσης που παρουσιάζεται στο μήνυμα και τον λογαριασμό. Χθες κυκλοφόρησε η είδηση, ότι οι ίδιοι αλγόριθμοι δεν μπλοκάρουν επαρκώς αναρτήσεις συνωμοσιολόγων σχετικά με τα εμβόλια, αλλά οι ίδιοι οι αλγόριθμοι λειτουργούν τέλεια όταν κόβουν ρεπορτάζ ή καταγραφή γεγονότων όπως αυτό με Κουφοντίνα» λέει ο Άρης Χατζηστεφάνου.

Τον ρωτάω σε τι μπορούν να ελπίζουν τέσσερις έλληνες δημοσιογράφοι που έχουν απέναντι τους μια κολοσιαία αμερικανική επιχείρηση η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα «αν δεν σας αρέσει μην χρησιμοποιείτε το fb».

«Είναι πράγματι μια τεράστια επιχείρηση που δρα σε όλο τον κόσμο χωρίς έλεγχο αλλά από την άλλη είναι στο επίκεντρο της κριτικής τελευταία και στις ΗΠΑ, άρα δεν είναι χαμένες οι προσπάθειες μας. Είναι μια νομική μάχη και μια μάχη πολιτική. Η άποψη μου είναι ότι όταν μια πλατφόρμα έχει δισεκατομμύρια χρήστες, αναγκαστικά λειτουργεί μονοπωλιακά. Αλλιώς θα πάμε σε μορφές εθνικισμού. Θα κάνει η Κίνα τη δική της πλατφόρμα, η Ευρώπη τη δική της κοκ. Θέλουμε να ενώσουμε τον κόσμο άρα σημαίνει κοινή υποδομή. Όμως όχι χωρίς δημόσιο έλεγχο.

Όλες οι τεχνολογίες, έχουν στηριχθεί σε κρατική χρηματοδότηση μιας έρευνας. Είτε βγήκαν από στρατό, είτε από πανεπιστήμια. Στηρίζονται σε λεφτά φορολογούμενων. Έρχονται πειρατικά οι εταιρείες να κερδοσκοπήσουν μέσα από αυτές. Όπως συμβαίνει στο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα. Άρα και οι πλατφόρμες πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Ποιος θα τον ασκεί; Κάποιοι επιστήμονες προτείνουν έναν οργανισμό σαν τον ΟΗΕ, ώστε να μην τον ασκούν τα έθνη. Είναι μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη».

Γ. Ανδρουλιδάκης: Για το fb δεν υπάρχει το διεθνές δίκαιο, μόνο οι κανόνες μιας αόρατης εταιρείας

Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης υπογραμμίζει πως αν κερδηθεί αυτή η δίκη, θα δημιουργηθεί προηγούμενο ώστε να μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης.

«Η υπόθεση με ενδιαφέρει περισσότερο πολιτικά. Προχώρησα με τους υπόλοιπους συναδέλφους στην αγωγή για να πω, ότι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται  την δεσπόζουσα θέση και παράγουν δίκαιο. Ελέγχουν μεγάλο κομμάτι της δημόσιας σφαίρας παραβιάζοντας βασικές ελευθερίες. Δεν ισχύει ο τοπικός και διεθνής νόμος αλλά οι κανόνες μιας αόρατης εταιρείας.

Και οι δικηγόροι, προσπαθούν να πείσουν, ότι ο πολίτης δεν μπορεί να τα βάλει με την πλατφόρμα στην οποία δεν υπάρχει λογοδοσία. Άρα οι δικηγόροι αποδέχονται ότι δέχομαι ποινή και δεν έχω να προσφύγω κάπου. Κάνεις ένσταση και δεν σε ρωτάει καν για ποιο λόγο την κάνεις. Λέω με κατεβάσατε, γιατί; Μου απαντάνε ευχαριστούμε για το αίτημα θα το εξετάσουμε! Δεχόμαστε μηνύματα από ρομπότ. Για δισεκατομμύρια ανθρώπους δεν υπάρχει ο νόμος, αλλά ο νόμος του fb.

Ο Γ. Ανδρουλιδάκης, λέει πως ενώ στην περίοδο της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, έκανε σχετικές αναρτήσεις, το fb τον μπλόκαρε όταν δημοσιοποίησε την ανακοίνωση της αναρχοσυνδικαλιστικής οργάνωσης Ροσινάντε.

«Κι άλλοι την ανέβασαν αλλά δεν τους μπλόκαρε ο αλγόριθμος. Κατέβηκε μόνο από τον δικό μου λογαριασμό, που είχε εντοπιστεί μάλλον ως μαζικός λογαριασμός. Ενώ στις προσωπικές μου αναρτήσεις έγραφα ότι έχω ταχθεί υπέρ των δικαιωμάτων όλων των κρατουμένων, ακόμα και για τους βιαστές της Τοπαλούδη, δεν τις κατέβασαν. Η ανακοίνωση της Ροσινάντε  όμως, έκανε κριτική στο κράτος».

Γ. Κατρούγκαλος: Με την υπόθεση αυτή, θα ενισχυθεί το προηγούμενο που δημιούργησε η νίκη της ΜΚΟ στην Πολωνία

«Αυτή είναι η δεύτερη παρόμοια δικαστική πρωτοβουλία στην ΕΕ. Έχουμε απόφαση από πολωνικό δικαστήριο που δικαίωσε τους αιτούντες. Εκεί ήταν μια ΜΚΟ που προσέφυγε η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ναρκωτικών. Βλακωδώς οι αλγόριθμοι, θεώρησαν ότι είναι υποστηρικτική στα ναρκωτικά και τέθηκαν οι αναρτήσεις της εκτός fb» λέει ο Γ. Κατρούγκαλος στο tvxs.

Στην Πολωνία η υπόθεση δικάστηκε ερήμην, γιατί δεν παρέστει νομικός εκπρόσωπος του fb. «Δεν παραστάθηκαν καθόλου. Χθες όμως, η εταιρεία εκπροσωπήθηκε στην δική μας υπόθεση από νομικό. Αυτό σημαίνει ότι το αντιμετωπίζουν σοβαρά» λέει ο Γ. Κατρούγκαλος ο οποίος παραδέχεται, ότι η δικαίωση της ΜΚΟ στην Πολωνία δημιούργησε προηγούμενο, αλλά ωστόσο ασθενές. «Με τη δική μας υπόθεση αυτό θα ενισχυθεί» προσθέτει και συμπληρώνει πως υπάρχουν δύο θέματα στη λειτουργία της πλατφόρμας:

«Το ένα είναι η αδιαφάνεια των κανόνων, το άλλο είναι η αυθαιρεσία που προκύπτει από την έλλειψη του ανθρώπινου παράγοντα γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι. Υπάρχουν πολλές φορές βέβαια, που είναι εμφανές ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή. Υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί οι ίδιες οι πολυεθνικές να κάνουν αυτορρύθμιση. Πρέπει να υπάρχει δημόσια ρύθμιση και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Η ΕΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν να ασκήσουν έλεγχο».

Πηγή: tvxs.gr – Φωτεινή Λαμπρίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας