Εργατικό Κόμμα Βρετανίας: Θέτει υποβολιμαία σε αναστολή τον Τζ.Κόρμπιν για “αντισημιτισμό”

1020
κόρμπιν

Είναι τραγικό η σκληρή κριτική στην κατοχική πολιτική του Ισραήλ να βαφτίζεται και να πιστώνεται ως αντισημιτισμός και στη συνέχεια να ακολουθεί η πολιτική ποινικοποίηση. Με αντισημιτισμό στην πραγματικότητα κάνουν οι ιέρακες του Ισραήλ τις εγκληματικές κατοχικές πράξεις τους σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Απεβλήθη προσωρινά από το κόμμα ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η απόφαση για απομάκρυνση από το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγήθηκε, και αποχώρησε αφού έχασε τις εκλογές, προκάλεσε έκθεση παρατηρητηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάσει της οποίας ο πολιτικός παραβίασε τον νόμο περί ισότητας σε ζητήματα αντισημιτισμού.

Έκθεση της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι το Εργατικό Κόμμα, επί ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν, ήταν υπεύθυνο για παράνομες πράξεις παρενόχλησης και διάκρισης.

Ο Κόρμπιν απορρίπτει τα ευρήματα της έκθεσης και υποστηρίζει ότι το ζήτημα «υπερεκτιμήθηκε δραματικά για πολιτικούς λόγους» από τους επικριτές του.

Τα σχόλιά του οδήγησαν τον αρχηγό των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ να αναλάβει αποφασιστικά μέτρα έναντι του προκατόχου του.

«Μέρα ντροπής» για τους Εργατικούς

«Εάν, μετά από όλο τον πόνο, τη θλίψη και τα ευρήματα της έκθεσης, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα, ότι είναι υπερβολική επίθεση, τότε είναι μέρος αυτού του προβλήματος. Και δεν θα πρέπει να βρίσκονται πουθενά κοντά στο Εργατικό Κόμμα», είπε ο νέος ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, σε δημοσιογράφους.

Μάλιστα, ο Στάρμερ σημείωσε ότι πρόκειται για «μέρα ντροπής» για τους Εργατικούς και ζήτησε «πραγματικά συγγνώμη» για τον πόνο που προκλήθηκε.

«Πολέμησα τον ρατσισμό σε όλη μου τη ζωή»

Ο Κόρμπιν αρνείται ότι ήταν «μέρος του προβλήματος» και ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα εγκαταλείψει το Εργατικό Κόμμα. «Φυσικά όχι. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος του Εργατικού Κόμματος, έγινα μέλος από τα 16 μου, πολέμησα τον ρατσισμό σε όλη μου τη ζωή και θα πολεμήσω τον ρατσισμό για το υπόλοιπο της ζωής μου», δήλωσε.

Πάντως, εκπρόσωπος των Εργατικών ανέφερε ότι υπό το πρίσμα των σχολίων που έκανε και μετά την αποτυχία του να τα ανακαλέσει, το Εργατικό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν εν αναμονή της έρευνας. Επίσης, του έχει ανακληθεί και το αξίωμα που είχε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Με παρελθόν “αντισημιτικό”

Το 2018, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε δημόσια συγγνώμη επειδή σε μια συνάντηση του 2010, όπου ο ίδιος ήταν συντονιστής, ένας ομιλητής είχε συγκρίνει την ισραηλινή πολιτική με τις πολιτικές των Ναζί, σύμφωνα με τους Times.

Ο τότε ηγέτης του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος αντιμετώπιζε από τότε κατηγορίες ότι το κόμμα του έχει επιδείξει ανοχή στον αντισημιτισμό ορισμένων μελών του. Το 2018  εφημερίδες που πρόσκεινται στο Ισραήλ, ανέφεραν πως το Εργατικό Κόμμα θα αποτελέσει «υπαρξιακή απειλή για τη ζωή των Εβραίων σ’ αυτή τη χώρα», αν ο Κόρμπιν κέρδιζε την εξουσία.

DW: Ο Κόρμπιν και το αγκάθι του “αντισημιτισμού”

Το 2018, η DW ανέφερε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος εκλήθη να αποφασίσει αν θα ενέτασε στο καταστατικό του Κόμματος όλους τους όρους που διέπουν τον χαρακτηρισμό του Ολοκαυτώματος, τους οποίους έχει θέσει η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ένα αγκάθι που είχε οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας στα όρια της διάσπασης.

Ειδικότερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ισχυριζόταν ότι οι Εβραίοι θέτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ πάνω από αυτά της πατρίδας τους. Ισχυριζόταν επίσης ότι το κράτος του Ισραήλ είναι ρατσιστικό και ζητούσε από αυτό να έχει αυστηρότερα πρότυπα συμπεριφοράς από κάθε άλλη χώρα. Τέλος συνέκρινε τους πολιτικούς του Ισραήλ με αυτούς του ναζιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με την DW, «δεν αμφισβητείτο πλέον ο αντισημιτισμός που διατρέχει όλη την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, με την άνοδο του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία. Αποκαλύφθηκαν οι δεσμοί του κ. Κόρμπιν με Παλαιστίνιους τρομοκράτες, η συμμετοχή του σε αντισημιτικές εκδηλώσεις και η βαθιά εχθρότητά τους έναντι του Ισραήλ. Ο αντισημιτισμός του κ. Κόρμπιν είναι, επίσης εμφανής από την άρνησή του να διαγράψει στελέχη που είναι ανοιχτά αντισημίτες, όπως ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας