Επικεφαλής του Associated Press στη Γάζα: «Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι»

424
Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Associated Press (ΑΡ) μετά το βομβαρδισμό του κτιρίου που στεγαζόταν το πρακτορείο στη Γαζα – Η «χλιαρή» αντίδραση των ΗΠΑ και το τηλεφώνημα Νετανιάχου – Μπάιντεν

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα. Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί. Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως».

Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής του AP Γκάρι Προύιτ για το γεγονός πως η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε και κατεδάφισε σήμερα, λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, ένα 15όροφο κτίριο στη Γάζα, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία αμερικάνικου πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (ΑΡ) και του τηλεοπτικού δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera. Μια επίθεση που ευθέως κρίνεται ως επίθεση ενάντια στην ελευθερία του Τύπου.

Οι βομβιστικές επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας στον πύργο al Jalaa πραγματοποιήθηκαν περίπου μια ώρα μετά την προειδοποίηση –τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού ο οποίος ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη και διέταξε την άμεση εκκένωση του κτιρίου.

Στο 15όροφο κτίριο al Jalaa, εκτός από τους δυο διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, στεγάζονταν γραφεία και άλλων μέσων ενημέρωσης, παρόχων διαδικτύου και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το κτίριο χτυπήθηκε έξι φορές πριν καταρρεύσει μέσα σε μαύρους καπνούς που σκέπασαν ολόκληρη τη γειτονιά.

Δεν υπήρξε καμιά άμεση εξήγηση, από τα πριν, για ποιόν λόγο το 15όροφο κτίριο μπήκε στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Σε δήλωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που ακολούθησε την ισοπέδωση του κτιρίου, ανέφερε ότι το κτίριο περιείχε στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στα γραφεία πληροφοριών της Χαμάς.

«Πριν από το χτύπημα, οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) προειδοποίησαν έγκαιρα τους πολίτες του κτιρίου και παρείχαν αρκετό χρόνο για την εκκένωση του χώρου», ανέφερε η δήλωση του IDF, « η Χαμάς τοποθετεί σκόπιμα στρατιωτικούς στόχους στην καρδιά πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας».

Ότι απόμεινε από το 15όροφο κτίριο, τον Πύργος al Jalaa στην πόλη της Γάζας. Φωτογραφία: Mohammed Salem / Reuters

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δημοσίευσε ζωντανά ένα τηλεφώνημα μεταξύ του ιδιοκτήτη του κτιρίου, Abu Husam, και ενός Ισραηλινού αξιωματικού πληροφοριών, στο οποίο ο Husam ζητά από τον αξιωματικό να δώσει στους εργαζόμενους των Μέσων Ενημέρωσης χρόνο να πάρουν τον εξοπλισμό τους από τα γραφεία τους. Το αίτημά του απορρίφθηκε.

 

«Κατεβήκαμε τρέχοντας τις σκάλες από τον 11 όροφο και τώρα κοιτάζουμε το κτίριο από μακριά, προσευχόμενοι ο ισραηλινός στρατός τελικά να μην το χτυπήσει», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του AP, Fares Akram, λίγο πριν χτυπηθεί ο πύργος.

Νωρίτερα σήμερα Σάββατο, ο Akram δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο περιέγραφε πώς μια ισραηλινή βόμβα είχε καταστρέψει το αγρόκτημα της οικογένειάς του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη ημέρα. Έξι από τους συγγενείς του, ανάμεσά τους ο  πατέρας του, φίλοι και πολλοί συνάδελφοί του έχουν πεθάνει στους τρεις πολέμους και άλλες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έγραψε.

 

«Τα γραφεία του Associated Press, έγραφε, είναι το μόνο μέρος στην πόλη της Γάζας που νιώθω κάπως ασφαλής. Ο ισραηλινός στρατός έχει τις συντεταγμένες του πολυώροφου, οπότε είναι λιγότερο πιθανό μια βόμβα να πέσει πάνω τους»…

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, οι εχθροπραξίες μεταξύ μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και του Ισραήλ είναι οι χειρότερες συγκρούσεις μετά τον πόλεμο του 2014. Την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της αιγυπτιακής διαμεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός, με την οποία είχε συμφωνήσει προηγούμενα η Χαμάς.

H «χλιαρή» αντίδραση των ΗΠΑ

Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ μετά το χτύπημα στο κτίριο όπου στεγάζονταν τα κεντρικά του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ «Al Jazeera» και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Associated Press» (AP) στη Λωρίδα της Γάζας;

«Είπαμε απευθείας στους Ισραηλινούς ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη ύψιστης σημασίας», έγραψε στο Twitter η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στη συνέχεια με πρωτοβουλία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.  Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ ” κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει ανθρώπους που δεν εμπλέκονται” (31 παιδιά έχει δολοφονήσει ο ισραηλινός στρατός! ). Μάλιστα, ισχυρίστηκε «οι μη εμπλεκόμενοι είχαν απομακρυνθεί» κι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για τη στήριξη των ΗΠΑ στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»!

Mε πληροφορίες theguardian.com, ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας