Επεισόδιο Χρυσοχοΐδη-Προέδρου Αρχαίας Ολυμπίας για τις φωτιές: «Είστε ανίκανοι!»

724
Επεισόδιο Χρυσοχοΐδη-Προέδρου

Επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς το κράτος άφησε την περιοχή χωρίς εναέρια μέσα και κινδύνευσαν άνθρωποι από την πύρινη λαίλαπα.

Σε σύσκεψη με το δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κι άλλους φορείς, συμμετείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όσα αναφέρθηκαν, 20 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, το Πελόπιο και την Καυκανιά, ενώ η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.

Ο πρόεδρος της Αρχαίας Ολυμπίας χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι απέναντι στον Χρυσοχοΐδη

Όπως μεταδίδει το ilialive, ένταση με τους τοπικούς παράγοντες, όπως τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Πάνο Μαντά, όπου ξεσπάθωσε για την έλλειψη των εναέριων μέσων στο μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς και έφυγε χτυπώντας την γροθιά στο τραπέζι μαινόμενος.

Σύμφωνα και με άλλες πληροφορίες ο πρόεδρος της κοινότητας στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας «τα έψαλε» σε έντονο ύφος στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αντιμέτωπος με τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινότητας της Αρχαίας Ολυμπίας για την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη, απειλώντας μάλιστα τον αρχαιολογικό χώρο, βρέθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου έγινε δέκτης έντονων διαμαρτυριών για τις μεγάλες ελλείψεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ionia Tv, ο πρόεδρος της κοινότητας στην περιοχή «τα έψαλε» όσον αφορά τις δυνάμεις στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2007, καθώς οι κάτοικοι λένε ότι παλεύουν μόνοι τους.

«Υπάρχει έλλειψη πυροσβεστικής. Σίγουρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μπορούσε να συντονίσει καλύτερα τα διαθέσιμα μέσα» ανέφερε το Ionia Tv.

Παλεύουν μόνοι τους οι πολίτες στο Πελόπιο – «Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει»

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά και στην Ηλεία, ενώ από το χωριό Πελόπιο έρχονται συγκλονιστικές εικόνες και συνάμα κυριολεκτικά απίστευτες καταγγελίες.

Μια κάτοικος της περιοχής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega και κατήγγειλε τα εξής:

«Γίνεται χαμός, είναι μόνο ένα πυροσβεστικό και ένα δεύτερο που έρχεται – υδροφόρα. Οι γειτόνοι, μόνοι μας με τα λάστιχα, είναι μες στο χωριό, στο Ειρηνοδικείο του Πελοπίου, θα έχουνε καεί πάρα πολλοί αλλά κοιτάμε τα σπίτια μας, δεν έχουμε πυροσβεστικά οχήματα πολλά.

Μείναμε εδώ γιατί δεν μπορέσαμε να φύγουμε, είναι ο αδερφός μου, έχει το μωρό, με τη γυναίκα του, δεν μπορέσαμε να φύγουμε. Η φωτιά έρχεται από παντού και δεν έχουμε οχήματα, Μόνοι μας παλεύουμε. Ότι κάνουμε, με τους γειτόνους. Θα καούμε ζωντανοί.

Μέσα στο χωριό, τις βλέπω τις φλόγες, είναι μέσα στην αγορά του Πελοπίου. Προς το παρόν είμαστε σε ασφαλές σημείο, η φωτιά είναι πάνω από τον δρόμο, όμως δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά, δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δεν υπάρχουν ελικόπτερα, δεν υπάρχει τίποτα για να μας βοηθήσει.

Ό,τι παρέχουν οι κάτοικοι μόνοι τους. Το αεροπλάνο έρχεται ανά μία ώρα εδώ και έχει κάνει μία ρίψη. Έχουν καεί σπίτια, έχουμε χάσει ανθρώπους που τους ψάχνουμε να τους βρούμε. 

Εμείς καιγόμαστε αυτή τη στιγμή. Καίγονται άνθρωποι, καίγονται σπίτια. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα αγνοούνται. Δεν ξέρουμε αν έχουν πάει κάπου και σβήνουν τη φωτιά ή αν είναι οπουδήποτε αλλού ή αν έχουν καεί αυτή τη στιγμή.

Ο κρατικός μηχανισμός αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτος. Δουλεύουμε με βυτιοφόρα δικά μας και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε νερό στις βρύσες μας να μπορέσουμε να σβήσουμε μια πιθανή φωτιά που θα έρθει. Εάν είχαμε εκκενώσει το χωριό αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν θα υπήρχε χωριό.

Ό,τι κάναμε το κάναμε εμείς. Το 2002, δέκα φορές παραπάνω. Πάλι ήμασταν μόνοι μας τότε πάλι είμαστε μόνοι μας και τώρα. Αυτή τη στιγμή μπροστά μου καίγεται ένα σπίτι και έχουν πάει τρακτέρ με ραντιστικά και σβήνουν με το νερό. Μόνοι μας. Δεν υπάρχει πυροσβεστικό πουθενά.

Αυτήν τη στιγμή καίγεται το σπίτι μου, το σπίτι των γονιών μου, των φίλων μου. Δεν υπάρχει πυροσβέστης ούτε για δείγμα αυτή τη στιγμή σε εμάς. Αυτό σας λέμε τόση ώρα».

Φωτιά στην Εύβοια

Αντιδήμαρχος Μαντουδίου: Καλούσαμε και δεν είχαμε ανταπόκριση – Τα αεροσκάφη ήρθαν όταν καήκαμε

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι καταγγελίες περί ολιγωρίας ή πλήρους ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού σε περιοχές όπου φωτιές καταπίνουν εκατοντάδες περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Αυτήν τη φορά, είναι ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Ευβοίας που έκανε λόγο για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν στις απολύτως διαλυμένες πια Ροβιές, όπου σημειώθηκαν πραγματικά ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο κ. Γιώργος Σταμούλος δήλωσε όντας αγανακτισμένος πως καλούσαν τις αρμόδιες αρχές και δεν απαντούσε κανείς, αλλά και πως τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης πήγαν στο σημείο όπου επέλαυνε η πύρινη λαίλαπα όταν ήταν πάρα πολύ αργά.

Σχεδόν τίποτε δεν έμεινε όρθιο στην περιοχή. Τα πάντα μετατράπηκαν σε στάχτη και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην παραλία και αποχώρησαν διά θαλάσσης, μέσω επιχείρησης που πραγματοποίησαν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας