Επίθεση με drones στην πρωτεύουσα Αρμενίας-Ένα βήμα πριν την ρωσική εμπλοκή

1718
blitzkrieg

Ανεπιτυχή επίθεση με drones κατά της πρωτεύουσας της Αρμενίας Ερεβάν εκδηλώθηκε απόψε, την ώρα που συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι συγκρούσεις με τους Αζέρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι επιθέσεις των UAV Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν, αποκρούστηκαν με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300.

Η επίθεση έγινε με τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα τρία από τα οποία καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη Αποβιάν, λίγα χιλιόμετρα από το Ερεβάν. Τα Drones εντοπίστηκαν από την αρμενική αεράμυνα κατευθυνόμενα προς την πρωτεύουσα, από τα βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας N.Πασινιάν, και οι τέσσερις στόχοι εξουδετερώθηκαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια του πολέμου που  γίνεται στόχος η πρωτεύουσα της Αρμενίας. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα γεγονός, το οποίο αποτελεί κάθετη κλιμάκωση όχι μόνο προς την Αρμενία. Η εξέλιξη αμφισβητεί το ρωσικό casus belli, καθώς η Μόσχα, δεσμευόμενη από την αμυντική συμμαχία με το Ερεβάν, ξεκαθάρισε ότι επίθεση κατά της Αρμενίας  δεν θα γίνει αποδεκτή.

Η απάντηση του Ερεβάν 

Μετά την εξέλιξη αυτή οι Αρμένιοι φέρονται να διαβουλεύονται με τη Μόσχα για την προσφυγή τους στον υπό ρωσική ηγεμονία αμυντικό οργανισμό CSTO (Collective Security Treaty Organization), ζητώντας αμυντική συνδρομή. Και αυτό γιατί, η επίθεση δεν ήταν κατά του αυτόνομου αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά εναντίον της Αρμενίας που είναι μέλος του Οργανισμού.

Η επίθεση κατά του Ερεβάν θα επηρεάσει σίγουρα τις εξελίξεις και το πρώτο που προκαλεί ανησυχία είναι η αντίδραση της Αρμενίας. Αν και οι πληροφορίες θέλουν το Ερεβάν να επιδιώκει μια απάντηση, μέσω του ευρασιατικού αμυντικού μηχανισμού, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Αρμενία να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους 9K720 Iskander κατά της αεροπορικής βάσης Καντζά. Εκεί δηλαδή, όπου σταθμεύουν τα πέντε τουρκικά F-16. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίθεση κατά του Ερεβάν αποτελεί κάθετη κλιμάκωση και η οποία αντίδραση της Αρμενίας θα είναι το πρώτο βήμα για μια γενικευμένη σύρραξη, από την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να κρατηθεί εκτός η Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας