Εξανεμίστηκαν οι καταθέσεις 106 δις στα χρόνια των μνημονίων

1174
καταθέσεις

Το ιλιγγιώδες ποσό των 106 δις ευρώ φτάνουν οι καταθέσεις των Ελλήνων που εξανεμίστηκαν στα χρόνια της μνημονιακής πολιτικής, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Τον Δεκέμβριο του 2009, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν σε 237,531 δις ευρώ, δηλαδή 106,146 δις ευρώ παραπάνω από σήμερα. Είτε η κρίση που τσάκισε τα νοικοκυριά, είτε ο φόβος μη χάσουν τα λεφτά τους, ειδικά σε περιόδους βαθιάς κρίσης και πανικού, οι Ελληνες έβγαλαν τα λεφτά τους από τους λογαριασμούς.

Τον Ιούνιο 2010, δηλαδή αμέσως μετά από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 216,8 δις ευρώ, ενώ τον Ιούνιο 2012, μετά από την κρίση που έφερε την κυβέρνηση Παπαδήμου και την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου, οι καταθέσεις είχαν φτάσει στα 150,6 δις ευρώ.

Στα 131,385 δις ευρώ ανέρχονταν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή 79 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον Οκτώβριο και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, παρά την πλήρη άρση των capital controls στα όρια αναλήψεων, η επιστροφή των καταθέσεων παραμένει υποτονική.

Η σύγκριση με τις καταθέσεις προ κρίσης είναι απογοητευτική, καθώς το μπαράζ περικοπών συντάξεων και μισθών, οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές και η έκρηξη της ανεργίας, άδειασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε για να καταφέρουν οι πολίτες να επιβιώσουν “τρώγοντας από τα έτοιμα” είτε για να γλιτώσουν τις οικονομίες μιας ζωής από πιθανό “κούρεμα”.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι επιχειρήσεις απέσυραν 240 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το αρνητικό σερί του Οκτωβρίου (– 641 εκατ. ευρώ), καθώς η αγορά προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και η εκπλήρωση των μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απαιτεί μεγάλη ρευστότητα.

Αντιθέτως, τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 60 εκατ. ευρώ, μετά από την απόσυρση 78 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, περιορίζοντας το αρνητικό αποτέλεσμα του διμήνου σε -18 εκατομμύρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας