Ενώνουν φωνές στους δρόμους για επανένωση Ε/κ και Τ/κ

393
Ενώνουν φωνές στους δρόμους για επανένωση

«Μεταφέρουμε ηχηρά το μήνυμα μας:  Μετά από τόσα χρόνια διακοινοτικού διαλόγου και συγκλίσεων ο δρόμος για μια ομοσπονδιακή λύση είναι στρωμένος», ανέφερε απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση «Μαζί στο Δρόμο για την Ομοσπονδία» στην Πλατεία Ελευθερίας, η Μαρία Σιακαλλή, εκ μέρους των διοργανωτών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της άτυπης συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη, ταυτόχρονα με την αντίστοιχη κινητοποίηση των Τ/κ στην κατεχόμενη Λευκωσία και οι δύο εκδηλώσεις «συνδέθηκαν» ηχητικά με μήνυμα των μεν στους δε στην δική τους γλώσσα.

Η Μαρία Σιακαλλή πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η απαραίτητη πολιτική βούληση για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Αυτή τη βούληση έχει η πλειοψηφία των Κυπρίων. Αυτή τη βούληση καλούμε τους εκπροσώπους των κοινοτήτων μας  να λάβουν υπόψη πριν πάρουν αποφάσεις για το μέλλον μας».

Απευθυνόμενη προς τους Τ/κ στα τουρκικά η κ. Σιακαλλή έστειλε εγκάρδιους χαιρετισμούς σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας. «Μπορεί να μην βρισκόμαστε μαζί αλλά οι καρδιές μας πάλλουν μαζί σήμερα στους δρόμους της Λευκωσίας. Και αυτό επειδή μας ενώνει ένα μεγάλο όραμα. Ένα όραμα για μια άλλη Κύπρο, ενωμένη, ειρηνική, ομοσπονδιακή. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περπατούμε το κοινό δρόμο που οδηγεί στην επανένωση. Απορρίπτουμε κάθε πρόταση που οδηγεί στο διαχωρισμό οποιασδήποτε μορφής».

Αυτό, συνέχισε, είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όσους διαπραγματεύονται το μέλλον του τόπου. «Υποσχόμαστε πως θα αγωνιστούμε ώστε να είναι η τελευταία φορά που είμαστε στους δρόμους χωριστά. Χωρίς παράλογους περιορισμούς στα οδοφράγματα. Αν είναι δυνατό χωρίς καθόλου οδοφράγματα! Παρά τα όποια εμπόδια, συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα! Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί!»

Η Μαρία Σιακαλλή ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι πορεύθηκαν σήμερα σε αυτή την κινητοποίηση και χαιρέτισε τους Κύπριους απόδημους, οι οποίοι την στήριξαν και διοργανώνουν τις δικές τους εκδηλώσεις.

Ευχαρίστησε τους μουσικούς που εθελοντικά προσφέρθηκαν να τραγουδούσαν σήμερα αλλά αυτό δεν έγινε για ευνόητους λόγους. «Τους υποσχόμαστε να τους έχουμε μαζί μας με κάποια άλλη ευκαιρία». Σημείωσε επίσης ότι την σημερινή κινητοποίηση στήριξαν πέραν των 120 οργανώσεων, κινημάτων και άλλων φορέων καθώς και απλοί άνθρωποι «με έγνοια για το μέλλον του τόπου τους συνυπογράφοντας την Κοινή Διακήρυξη η οποία αποτελεί το πολιτικό πλαίσιο της κινητοποίησης μας».

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα μέλλον της ειρήνης, της κοινωνικής κάτι περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, είπε, ένα μέλλον που όλοι μας θα οικοδομούμε  με συνεργασία, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. «Για να πέσουν τα συρματοπλέγματα και τα εμπόδια επί του εδάφους αλλά και στις συνειδήσεις. Αγωνιζόμαστε για να παραμείνει ζωντανό το όραμα αυτό ώσπου να στεριώσει στις συνειδήσεις των ανθρώπων αλλά και όσων θα πάρουν τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας».

Μπορεί αυτοί που θα διαπραγματευτούν το μέλλον μας να έχουν κτίσει ένα αρνητικό κλίμα και να οδηγούν το τόπο μας στο μόνιμο διαχωρισμό, είπε η κ. Σιακαλλή στην ομιλία της, αλλά σήμερα, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι είμαστε εδώ για μπούμε μπροστά και να προστατεύσουμε τη κοινή μας πατρίδα. Και θα είμαστε εδώ στις δύσκολες μέρες που θα’ ρθουν για να προστατεύσουμε την ειρήνη στο τόπο μας και να επανενώσουμε το νησί μας.

Χιλιάδες Τ/κ στην πλατεία Ινονού για την κινητοποίηση υπέρ της ομοσπονδίας

Χιλιάδες Τ/κ βρέθηκαν στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρά τις προειδοποιήσεις για τα περιοριστικά μέτρα, στην κινητοποίηση «Μαζί στον Δρόμο για την Ομοσπονδία» που έγινε ταυτόχρονα με την αντίστοιχη κινητοποίηση των Ε/κ στην πλατεία Ελευθερίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν  πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν και Τζεμάλ Οζγιγίτ, αλλά και οι Μπαρίς Μπουρτζιού και Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο «δήμαρχος» Λευκωσίας.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κινητοποίησης το απόγευμα, ο «υφυπουργός υγείας» και πρόεδρος της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών ασθενειών», Νταρέν Οϊγκάρ, με γραπτή δήλωση προειδοποίησε ότι οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 50 άτομα με κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας. Σε περίπτωση, ανέφερε, που αυτό δεν τηρηθεί, θα προβούν σε νομικές διαδικασίες εναντίον των παρανομούντων.

Ομάδες των 50 ατόμων είχαν ξεκινήσει από τις οργανώσεις που στήριζαν την εκδήλωση και κατέληξαν στην πλατεία Ινονού, πορευόμενοι με μουσικά όργανα.

Το μήνυμα προς τους Ε/κ διάβασε στα ελληνικά η Τζισέ Ερντογά εκ μέρους των διοργανωτών προς τους συγκεντρώμενους  στην πλατεία Ελευθερίας λέγοντας ότι συγκεντρώθηκαν σήμερα στις πλατείες «για να ενώσουμε ξανά το διαιρεμένο νησί μας και να περπατήσουμε μαζί στον δρόμο για μια Ομοσπονδιακή Κύπρο».

Η πανδημία που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο μπορεί να ανάγκασε εμάς Κύπριους, να φωνάξουμε χωριστά την επιθυμία μας για Ομοσπονδία, αλλά θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλους ότι αν το θελήσουμε το αύριο είναι δικό μας, και καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την επανένωση αυτού του νησιού κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη, πρόσθεσε.

«Μπορεί οι ηγεσίες και των δύο κοινοτήτων κατά διαστήματα να έχουν μιλήσει για διαφορετικά μοντέλα λύσης, το ίδιο και οι δήθεν εγγυήτριες χώρες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που θέλουμε εμείς οι δύο κοινότητες. Χωρίς εμάς σε αυτό το νησί, ούτε ένωση ούτε ταξίμ μπορούν να κάνουν.  Ας φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη να ακούσει ολόκληρος ο κόσμος, εμείς οι Κύπριοι θέλουμε ομοσπονδία».

Ας φωνάξουμε, συνέχισε, ώστε το μήνυμά μας να φτάσει εκεί που πρέπει. «Αγαπητοί μας αδέλφια, στο παρελθόν μαζί ποτίσαμε αυτά τα εδάφη με δάκρυα πόνου. Ελάτε όλοι μας, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη θρησκεία και τη φυλή μας, να πρασινίσουμε αυτά τα εδάφη με δάκρυα χαράς που θα φέρει η ειρήνη και να επανενώσουμε την Κύπρο μας, η οποία είναι η αγάπη όλων μας. Η ειρήνη δεν μπορεί να εμποδιστεί στην Κύπρο, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη θέλησή μας! Με όλη μας την καρδιά, Μαζί στον Δρόμο για την Ομοσπονδία!»

Η Φατός Αντέρ εκ μέρους των διοργανωτών ανέγνωσε την ομιλία που ήταν η κοινή διακήρυξη της εκδήλωσης αναφέροντας ότι την κρίσιμη αυτή ώρα που η Κύπρος κινδυνεύει άμεσα να παραμείνει μόνιμα μοιρασμένη  οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο πλευρές είτε αντιτίθεται δημόσια και ρητά στην λύση ομοσπονδίας, είτε επιδεικνύουν απροθυμία να απαντήσουν θετικά και ξεκάθαρα στις προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε, στην Κύπρο αλλά και τις χώρες που ζουν ως απόδημοι κινητοποιούνται και με  αποφασιστικότητά υπερβαίνουν  την αρνητική πολιτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η σημερινή ηγεσία και στις δύο πλευρές και απαιτούν άμεσα συγκεκριμένα θετικά βήματα προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση λύσης και την επανένωση.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η επανένωση σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ο τερματισμός επεμβάσεων τρίτων στην πατρίδα μας είναι η μόνη επιλογή για ένα ειρηνικό μέλλον.

«Οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι και το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και το πλαίσιο των 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συνιστούν τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για θετικές άμεσες εξελίξεις. Απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας είναι τόσο το δικαίωμα  των Τ/Κ για αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, όσο και η υιοθέτηση μιας νέας αμοιβαία αποδεκτής ρύθμισης για διευθέτηση του ζητήματος της ασφάλειας, όπως αυτή προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Απαίτησε το άμεσο άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από βορρά προς νότο και αντιστρόφως,  όπως ορίζει και το τελευταίο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, εφαρμόζοντας όλους τους  αναγκαίους υγειονομικούς ελέγχους στα σημεία διέλευσης, εφαρμόζοντας ρυθμίσεις όπως και σε άλλα μέρη του νησιού, δίνοντας τη δυνατότητα στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία να ενισχύσει τη συνεργασία της.

Κάλεσε δε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να λάβει πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, περιλαμβανομένης της πρότασης για μια δικοινοτική τεχνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα για επιστροφή των πριν 1974 κατοίκων της πόλης υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν και συνθήματα όπως «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί» και «Η βούληση είναι στον λαό, όχι στο σαράι».

Πηγή: philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας