ΕΝΥΠΕΚΚ: Εκδώστε άμεσα ατομική Διοικητική Πράξη επανυπολογισμού-προσωπικής διαφοράς

1186

Νέο ράπισμα από τον Συνήγορο του Πολίτη για Αχτσιόγλου και ΕΦΚΑ!

 

Ιδού το αποκαλυπτικό έγγραφο-“ράπισμα”

Με νέο έγγραφο-“ράπισμα” προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη επιμένει στην υποχρέωσή τους όχι μόνο να ενημερώσουν τους 2.500.000 συνταξιούχους  για τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά της σύνταξής τους, αλλά, εμμένοντας, προχωρά ακόμα παραπέρα και με πόρισμα-κόλαφο πέντε (5) Ειδικών Συνεργατών του, διατάσσει την ηγεσία του Υπουργείου “να εκδώσει άμεσα ατομική Διοικητική Πράξη επανυπολογισμού-προσωπικής διαφοράς για τους πάνω από 2.500.000  συνταξιούχους.

Μεταξύ άλλων, η Ανεξάρτητη Αρχή, αναφέρει τα εξής:

Δεν καταλείπεται συνεπώς περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στο διοικητικό όργανο, δεδομένου ότι ο επανυπολογισμός κάθε σύνταξης διενεργείται κατά δέσμια αρμοδιότητα του ασφαλιστικού φορέα, εφόσον προβλέπεται ρητώς από τον νόμο και σε εφαρμογή των παραμέτρων που ορίζεται σε αυτόν, η αποτύπωση δε αυτή στο πληροφοριακό σύστημα έπεται και προϋποθέτει την έκδοση της εκτελεστής διοικητικής πράξης του επανυπολογισμού, την οποία απλώς αποτυπώνει.

Κατά συνέπεια, ο κατά τα ανωτέρω επανυπολογισμός των συντάξεων αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη, φέρει δε τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής, δηλαδή τεκμήριο νομιμότητας και εκτελεστότητα. Πρόκειται, δηλαδή, για μονομερή δήλωση βούλησης του διοικητικού οργάνου που γίνεται με ορισμένη διαδικασία και με την οποία θεσπίζεται νομική ρύθμιση κατ’ ενάσκηση δημόσιας εξουσίας με μόνη τη βούληση του διοικητικού οργάνου”.

Εξάλλου, η Ανεξάρτητη Αρχή, απαντώντας σε σχετική αίτηση-αναφορά του κ.Καραπηδάκη Απόστολου, αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ κύριε Καραπηδάκη, (…) Για το ίδιο ζήτημα, της έκδοσης διοικητικής πράξης επανυπολογισμού των συντάξεων, η Αρχή παρέλαβε πλήθος αναφορών, τις οποίες αφού ερεύνησε κατήρτισε και απέστειλε στον Διοικητή του ΕΦΚΑ την επισυναπτόμενη πορισματική επιστολή. (…) Εφόσον πάντως στο ενδιάμεσο διάστημα προκύψουν νέα στοιχεία, παρακαλώ να τα θέσετε υπ’όψιν μας προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα του θέματος.”.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας