Ελλάδα και Εσθονία, μόνες στην Ευρώπη, αρνούνται αύξηση κατώτατου μισθού

435
αρνούνται αύξηση κατώτατου

Μία πολύ κακή εξέλιξη έρχεται για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα μέχρι τέλος του μήνα.
Οι πληροφορίες του BN είναι σαφείς.
Η κύρια εισήγηση της κυβέρνησης – η οποία πολύ δύσκολα αλλάζει – είναι να διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 650 ευρώ.
Και αυτό με την δικαιολογία ότι λόγω κορωνοιού, υψηλής ανεργίας και αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, θα είναι επικίνδυνο και πρόωρο να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.
Έως το τέλος του μήνα Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας η σχετική εισήγηση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού.
Έχει αναβληθεί πολλές φορές και πλέον δεν μπορεί να πάει άλλο πίσω.
Εκτός αν η κυβέρνηση το αναβάλει όπως και τα μνημόνια συνεργασίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν θέλει να φέρει αντιδράσεις σε κόμμα και κοινωνία.

Ελλάδα και Εσθονία, οι μόνες χώρες που δεν αυξήσανε τον κατώτατο μισθό

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι μαζί με την Εσθονία τα μοναδικά μέλη της Ε.Ε που δεν έχουν προχωρήσει σε έστω και μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού για την περίοδο 2020-2021.
Όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γενικευμένο καθεστώς της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, αύξησαν έστω και λίγο τον κατώτατο μισθό. Και για λόγους ψυχολογίας αλλά και γιατί αυξήθηκε ο τιμάριθμος. Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση κυριάρχησε η γραμμή ΣΕΒ – την οποία διατηρεί ο Α. Σκέρτσος ως πρώην Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου – που δεν ήθελε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ωστόσο, για την κυβέρνηση θα είναι άλλο ένα πλήγμα στο λαϊκό της προφίλ.
Και αυτό διότι:
Πριν λίγες μέρες ψήφισε τον νέο εργασιακό νόμο που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10ωρα χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες σε χρήμα αλλά σε ρεπό.
Άραγε ένας εργαζόμενος των 650 ευρώ, θα μπορεί στο τριήμερο να χαλάσει λεφτά; Μάλλον όχι.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλάει για την ανάπτυξη που έρχεται και να μην την μοιράζει στους πολίτες

Επίσης, η κυβέρνηση ευαγγελίζεται μία τεράστια εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ επικαλείται συνεχώς διεθνείς εκθέσεις και οργανισμούς που λένε ότι η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα έχει μεγάλη ανάπτυξη.
Γιατί αυτό να μην συνοδεύεται και με αύξηση στο εισόδημα του χαμηλόμισθου;
Αφού ούτως ή άλλως η αύξηση του κατώτατου δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα στην οικονομία, δεν προσθέτει χρέη στην κυβέρνηση.

Άλλωστε, το Σχέδιο Ανάκαμψης που φέρνει η κυβέρνηση , ουσιαστικά προορίζεται για λίγους επιχειρηματίες και συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οδεύουν προς εξαθλίωση.

Βασική Πηγή: www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας