Ειρωνικά μειδιάματα προκαλεί η απάντηση Κοτζιά στην Μόσχα: «Ουδείς δύναται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας»!

3863
κοτζιά

«Λάδι στη φωτιά» των ελληνορωσικών σχέσεων ρίχνει η απάντηση στη Μαρία Ζαχάροβα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, απάντηση που προφανώς είναι εγκεκριμένη από τον Νίκο Κοτζιά.

Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ αντί να θέλει να εκτονώσει την κρίση που το ίδιο προξένησε, ασύγγνωστα, μάλλον, θέλει να την κλιμακώσει, αγνοώντας την μεγάλη ζημία που επιφέρει στα εθνικά συμφέροντα.

Πολιτικοί κύκλοι, γνωρίζοντας και την επικείμενη απόφαση του Βαρθολομαίου Κωνσταντινουπόλεως, για αναγνώριση ως αυτοκέφαλης της σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας του Κιέβου, θεωρούν ότι η κυβερνητική πλευρά και οι πιο αντιρώσικές δυνάμεις του ελληνικού κατεστημένου, έχουν επιλέξει, στο πλαίσιο φυσικά της στρατηγικής που έχουν σχεδιάσει οι πιο ψυχροπολεμικοί κύκλοι των ΗΠΑ και της Δύσης, έναn πολιτικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην τοποθέτηση της Μόσχας, πέραν των άλλων, προκαλεί και ειρωνικά μειδιάματα, όταν ισχυρίζεται πως «ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας» και όταν υπογραμμίζει, επίσης, ότι «οι αρχές και οι αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν επιτρέπουν αποφάσεις υπό τις πιέσεις τρίτων», λες και δεν γνωρίζουν και οι πέτρες ακόμα ότι η Ελλάδα, πάντα εξαρτημένη, έχει καταντήσει τα μνημονιακά χρόνια σκέτη μπανανία και κλωτσοσκούφι των μεγάλων Δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εκτιμήσεις για την επιλογή σύγκρουσης

Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και σε υψηλούς τόνους σχολιάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη δέσμευση της Μόσχας να απαντήσει στις απελάσεις των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, οδηγώντας ουσιαστικά τις δύο χώρες σε ένα ακήρυχτο πόλεμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, ενώ υπογραμμίζει πως τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές.

Απαντώντας δε, στην Μαρία Ζαχάροβα, τονίζει πως η «υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες», ενώ μιλά για «νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης» σχολιάζει αιχμηρά το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική σύγκρουσης με τη Μόσχα με ανεξέλεγκτες προς το παρόν διαστάσεις κι επιπτώσεις. Είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα απαντήσει ξανά, ίσως και με τις απελάσεις που έχει προαναγγείλει, ίσως και με δηλώσεις που θα δείχνουν ότι οι δύο χώρες έχουν εισέλθει πλέον σε έναν κυκεώνα.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στην απέλαση ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα αλλά θα βάλει οριστικά στον «πάγο» τις ελληνορωσικές σχέσεις που παραδοσιακά είναι καλές.

Η απάντηση του υπουργείου

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ζαχάροβα: Η απέλαση των ρώσων διπλωματών θα έχει συνέπειες

Νωρίτερα, τη δέσμευση της να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα γνωστοποίησε η Μόσχα, επαναλαμβάνοντας πως θα «υπάρξουν συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως η Ρωσία δεσμεύεται να απαντήσει στην Aθήνα, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί αναφορικά με το πότε πότε και ποιες απελάσεις θα υπάρξουν.

Μάλιστα, η κ. Ζαχάροβα άφησε αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα», ενώ έκανε λόγο για «βρόμικες προκλήσεις στις οποίες σύρθηκε η Αθήνα».

«Έχουμε κατανοήσει ότι ο λαός της Ελλάδας πρέπει να επικοινωνεί με τους ρώσους εταίρους του και να μην υποφέρει από βρόμικες προκλήσεις, στις οποίες, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βέβαια, μιλάμε για πολιτική, τέτοια πράγματα δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τέτοιες κινήσεις «δυσχεραίνουν τις διμερείς σχέσεις».

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε παράλογους τους ισχυρισμούς ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών». Όπως σχολίασε, «αυτό δεν συνέβη.\

Τ.Ζ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας