Δύο ξένοι στην ίδια χώρα: Κοινή «περιπολία» Τουρκίας–ΗΠΑ στη Συρία

982
περιπολία

«Οι χερσαίες και από αέρος κοινές περιπολίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επιβλέψουν τις δραστηριότητες για την εγκαθίδρυση της ζώνης ασφαλείας με προσοχή και ακρίβεια και να επιτηρήσουν τις πρακτικές επί του πεδίου σύμφωνα με το πρόγραμμα» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε γραπτή δήλωση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης κοινής χερσαίας περιπολίας στη Συρία.

Να υπογραμμίσουμε ότι αυτές οι περιπολίες τρίτων χωρών επί του Συριακού εδάφους δεν έχουν καμία νομιμότητα, ενώ ο “μεζές” σε αυτήν την “συμμαχία” Τουρκίας-ΗΠΑ είναι οι Κούρδοι της Συρίας, όπως μπορεί και η Ελλάδα να γίνει ο “μεζές” μίας γενικότερης αμερικανοτουρκικής προσέγγισης.

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ γίνονται το όχημα για να εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση ο Τούρκικος στρατός επί Συριακού εδάφους και για να προκαλέσει επιπροσθέτως πληθυσμιακή αλλοίωση στις Κούρδικες περιοχές με την μεταφορά Σουνιτών προσφύγων. Αργά θυμήθηκαν και τρέχουν τώρα οι Κούρδοι σε Συρία και Ρωσία.

Οι κοινές περιπολίες Τουρκίας-ΗΠΑ θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης πως συνεχίζονται χωρίς καθυστέρηση οι κοινές προσπάθειες για την καταστροφή καταφυγίων των τρομοκρατών και συγκέντρωση του οπλισμού τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι για την αποχώρηση των τρομοκρατών και ως επακόλουθο την επιστροφή των Σύρων στην περιοχή.

Η πρώτη κοινή χερσαία περιπολία

Νωρίτερα σήμερα, στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη κοινή χερσαία περιπολία για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία.

Οχήματα με τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με εκείνα στη Συρία που έφεραν σημαίες των ΗΠΑ περίπου 15 χλμ. ανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Ακτσάκαλε, κοντά στην Τελ Αμπιάντ της Συρίας.

Με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα να υπερίπτανται για λίγο, κατευθύνθηκαν νότια όπου παρέμειναν για αρκετές ώρες προτού επιστρέψουν στην Τουρκία.

Στις 7 Αυγούστου, στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και έναν ειρηνευτικό διάδρομο για τη διευκόλυνση των κινήσεων εκτοπισμένων Σύρων που θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συμφώνησαν επίσης να εγκαθιδρύσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων.

Μια εξαμελής ομάδα των ΗΠΑ έφθασε στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 12 Αυγούστου για να κάνει τις προετοιμασίες για το κέντρο.

Η συμφωνία προέβλεπε επίσης την εγκαθίδρυση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της εκκαθάρισης της περιοχής από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Στις 24 και 29 Αυγούστου καθώς και στις 5 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ και η Τουρκία πραγματοποίησαν επίσης αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την περιοχή, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας