Δυστυχώς Δεξιά στροφή στο εκλογικό σώμα της Γαλλίας

926
Δυστυχώς Δεξιά στροφή στο εκλογικό

Η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές υποψήφια για πρόεδρος

Προβληματική η παρουσία της Γαλλικής Αριστεράς

Είναι έτοιμη η Γαλλία για γυναίκα πρόεδρο; «Μπορώ να νικήσω τον Εμανουέλ Μακρόν», λέει η Βαλερί Πεκρές, η νικήτρια στις προκριματικές εκλογές του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR). Η 54χρονη πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού (Ile-de-France) εξελέγη πανηγυρικά υποψήφια της γαλλικής κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς άνοιξης. Η Πεκρές ανήκει στο κόμμα που ίδρυσε ο Σαρλ Ντε Γκολ το 1958, το οποίο μπορεί να έχει αλλάξει το όνομά του αμέτρητες φορές, αλλά ποτέ δεν είχε στείλει μια γυναίκα στον προεκλογικό αγώνα για το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Βαλερί Πεκρές είναι μια απειλή για τον Εμανουέλ Μακρόν», λέει ο Μπρουνό Ζαμπάρ από το Ινστιτούτο Opinionway. «Αλλάζει την εικόνα που έχουν πολλοί για το συντηρητικό κόμμα του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί. Είναι μια σχετικά νέα γυναίκα, σε ένα συντηρητικό κόμμα που ποτέ δεν έδωσε στις γυναίκες πολύ χώρο. Έχει ρίζες σε τοπικό επίπεδο, που ο Μακρόν δεν κατάφερε ποτέ να πετύχει», λέει ο Μπρουνό Ζαμπάρ.

Πριν φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία από τον Μακρόν, η Βαλερί Πεκρές θα πρέπει βέβαια να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας πίσω της τους δύο υποψήφιους της άκρας δεξιάς: Τον Ερίκ Ζεμούρ και τη Μαρίν Λεπέν, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Βαλερί Πεκρές σκληραίνει διαρκώς τη στάση της στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, που αποτελούν προνομιακό πεδίο για την άκρα δεξιά. Στην προεκλογική της εκστρατεία, η Πεκρές μετείχε στη στροφή του κόμματός της προς τα δεξιά και προσπάθησε να εμφανιστεί ως «η γυναίκα του νόμου και της τάξης». Κατέστησε μάλιστα «την ασφάλεια και τον σεβασμό στην κρατική εξουσία» ως τον πυρήνα της προεκλογικής της εκστρατείας. Προανήγγειλε ένα «σοκ στην εξουσία» και διατύπωνε προτάσεις που φαινόταν να έχει αντιγράψει από τους ακροδεξιούς λαϊκιστές. Η Πεκρές υποστήριξε επίσης την υπεροχή του γαλλικού δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού, με αποτέλεσμα να δέχεται κατηγορίες ότι συμβαδίζει με την… Πολωνία και την Ουγγαρία. Ταυτόχρονα, όμως, η Πεκρές πήρε σαφείς αποστάσεις από τον εσωκομματικό συνυποψήφιό της Ερίκ Σιοτί, που είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει ένα γαλλικό Γκουαντάναμο για τους τρομοκράτες.

Στη νικητήρια ομιλία της το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, η Βαλερί Πεκρές κάλεσε ανοικτά τους οπαδούς της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ να τη στηρίξουν. «Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που έχουν κουραστεί από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, εξοργισμένους από την αδυναμία των δημόσιων αρχών και δελεασμένους από τη Μαρίν Λεπέν ή τον Ερίκ Ζεμούρ… σε αντίθεση με τους ακραίους, θα γυρίσουμε τη σελίδα του Μακρόν», είπε η υποψήφια της γαλλικής κεντροδεξιάς. «Ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να ευχαριστεί, αντί να ενεργεί… Έχει κάψει τις εφεδρείες και αφήνει κληρονομιά στις επόμενες γενιές τα χρέη, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου, τη φορολογική επιβάρυνση, μια εξαντλημένη δημόσια υπηρεσία και μια χρόνια κρίση εξουσίας», υποστηρίζει η Πεκρές, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει και τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που «μετανάστευσαν» στο στρατόπεδο Μακρόν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Στο επίκεντρο ασφάλεια και μετανάστευση

Η επιτυχία των πολιτικών με πιο σκληρές απόψεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την εθνική ταυτότητα έχει φέρει τα θέματα αυτά στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία. «Οι απόψεις της άκρας δεξιάς έχουν γίνει mainstream, καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους», γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung και αυτό παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- οι περισσότεροι Γάλλοι εξακολουθούν να θεωρούν την αγοραστική δύναμη και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως τα πιο πιεστικά και ανησυχητικά ζητήματα. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ δέχτηκε μάλιστα επίθεση από αντιπάλους του, την Κυριακή, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο εκθεσιακό κέντρο Βιλπάν, στα περίχωρα του Παρισιού. Στα επεισόδια που ξέσπασαν τραυματίστηκε ελαφρά και ο ίδιος ο Ζεμούρ. Ο 63χρονος συγγραφέας και τηλεοπτικός σχολιαστής υποστηρίζει από την πλευρά του ότι «η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και η ύπαρξη των Γάλλων απειλείται από το Ισλάμ». Οι αντίπαλοί του τον έχουν χαρακτηρίσει «φασίστα, ρατσιστή και μισογύνη». Ο Ζεμούρ διατυπώνει ακραίες αντιμεταναστευτικές και εθνικιστικές θέσεις και ως εκ τούτου έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές για ρατσιστικά σχόλια και υποκίνηση μίσους. «Το ερώτημα είναι γιατί ένας πολιτικός που υποκινεί το μίσος είναι τόσο δημοφιλής στη Γαλλία και τα βιβλία του είναι μπεστ σέλερ;» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico θεωρεί μάλιστα απίστευτο το γεγονός ότι «στη Γαλλία, ενώ είναι η χώρα της πιο γενναιόδωρης πολιτικής στα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας και της ισχυρής προστασίας της εργασίας, υπάρχει ένα πολύ ισχυρό τμήμα του εκλογικού σώματος που ψηφίζει την άκρα δεξιά».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας