ΔΕΗ-Πρόωροι «τίτλοι τέλους» στον λιγνίτη από 2025-«Οι ζητιάνοι δεν έχουν επιλογές»

456
Πρόωροι «τίτλοι τέλους»

Αντί οι κυβερνήσεις να ζητήσουν και να επιτύχουν εξαιρέσεις από τις χρεώσεις ρύπων για να παρατείνουν τη ζωή των λιγνιτικών μονάδων προς το συμφέρον της δοκιμαζομένης ελληνικής οικονομίας, έσπευσαν να υλοποιήσουν με το ταχύτερο δυνατό τρόπο τα γερμανικά σχέδια απολιγνιτοποίησης, επιφέροντας βαρύτατα και καταστροφικά πλήγματα σε τοπικές κοινωνίες, στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στην ελληνική οικονομία.

Νωρίτερα από το 2028 φέρνει το κλείσιμο των λιγνιτικών της μονάδων η ΔΕΗ και για την ακρίβεια το 2025.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Power & Gas Supply Forum, η τελευταία λιγνιτική μονάδα, η «Πτολεμαϊδα 5» θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου στα μέσα της δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είναι ο τελευταίος που θα λειτουργεί με καύσιμο τον λιγνίτη, βρίσκεται σε φάση κατασκευής και πρόκειται να λειτουργήσει στο τέλος του 2022. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης η «Πτολεμαϊδα 5» θα έκλεινε το 2028.

Ωστόσο ο κ. Στάσσης όπως εξήγησε στο συνέδριο οι υψηλές τιμές του διοξειδίου του άνθρακα οδηγούν την εταιρία μας στην απόφαση να προχωρήσει νωρίτερα τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η «Πτολεμαϊδα 5» θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως λιγντική μονάδα (σ.σ. το 2022 με βάση τον προγραμματισμό) αλλά ο μετασχηματισμός της θα γίνει περίπου στα μέσα της δεκαετίας (σ.σ. το 2025)».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρίας επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ΔΕΗ αν μπορούσε θα τις έκλεινε τώρα όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης η πλειοψηφία τους θα αποσυρθεί σταδιακά μέχρι το 2023. Ωστόσο, όπως εξήγησε, στις 26 Μαρτίου ο ΑΔΜΗΕ απαντώντας σε σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, ήταν αρνητικός σε αυτό το αίτημα, επικαλούμενος την ανάγκη επάρκειας και ασφάλειας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής. 

Με βάση αυτήν την εξέλιξη ο κ. Στάσσης επανέφερε το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ για το υψηλό και ζημιογόνο κόστος διατήρησης σε λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει αποστείλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση της κυβέρνησης αφορά στη θέσπιση ενός μηχανισμόυ αποζημίωσης για τη διατήρηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ικανοποίηση του αιτήματος σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε να είχαμε από φέτος αυτόν τον μηχανισμό».

Επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου

Η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μη ολοκλήρωση ακόμη του ρυθμιστικού πλαισίου για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας φέρνει την ανάγκη για νέες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και διευθύνων σύμβουλος της Elpedison  Νικόλαος Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι σε φάση κατασκευής βρίσκεται ήδη νέα μονάδα της Mytilineos, ενώ προχωρημένα είναι και τα σχέδια της Elpedison και της ΗΡΩΝ.

Από την πλευρά του ο κ. Στάσσης υποστήριξε πως θα απαιτηθούν δύο μονάδες.

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σημείωσαν πως για την υλοποίηση των επενδύσεων απαιτείται η θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου έκανε γνωστό πως έως τον Ιούνιο θα υποβάλλει σχετική πρόταση στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας