ΔΕΗ: Κόβει το ρεύμα στη Χαλυβουργική. Ο ΑΔΜΗΕ δεν κατεβάζει διακόπτη

1187
δεη

Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ αποκόπτουν κατά κύματα το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, οι μεγάλοι βιομηχανικοί οφειλέτες που χρωστούν εκατομμύρια στην ΔΕΗ, μένουν, σχεδόν, στο απυρόβλητο, την στιγμή, μάλιστα, που οι ιδιοκτήτες τους έχουν συσσωρεύσει έναν μεγάλο, συχνά αμύθητο, πλούτο.

Ένας μήνας έχει περάσει από τη μέρα που η ΔΕΗ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με τη Χαλυβουργική, αλλά ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) δεν έχει κατεβάσει τον διακόπτη. Τα χρέη της ιστορικής βιομηχανίας προς την επιχείρηση έχουν πλέον ξεπεράσει τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, στις αρχές Οκτωβρίου δόθηκε στον ΑΔΜΗΕ εντολή αποκοπής (απενεργοποίησης μετρητή) για τη Χαλυβουργική και μετά την πάροδο ενός μήνα εστάλη η εντολή παύσης εκπροσώπησης (δηλαδή καταγγελία συμβολαίου). «Ο Διαχειριστής είναι εκτεθειμένος. Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου οπότε στείλαμε εξώδικο στη Χαλυβουργική και της ζητούσαμε εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να έρθει σε εμάς για να ρυθμίσει το χρέος της. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε, ποτέ, κανείς. Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου στείλατε στον ΑΔΜΗΕ εντολή απενεργοποίησης μετρητή. Ο Διαχειριστής είχε δέκα μέρες για να την εκτελέσει, όμως δεν έκοψε το ρεύμα», σημειώνει το στέλεχος της ΔΕΗ.

Όπως εξηγεί, η εντολή εστάλη από τη ΔΕΗ βάσει του ισχύοντος Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πελατών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων και της σύναψης της μεταξύ τους σύμβασης, όσο και κατά την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. «Όμως ο ΑΔΜΗΕ, όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον Κώδικα Προμήθειας αλλά τον Κώδικα Συστήματος Μεταφοράς, γι΄ αυτό και δεν εκτέλεσε την εντολή αποκοπής», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Έτσι, στα μέσα Οκτωβρίου, η ΔΕΗ απέστειλε εντολή παύσης εκπροσώπησης (δηλαδή καταγγελία συμβολαίου) στη Χαλυβουργική και τη σχετική κοινοποίηση στον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να την εκτελέσει. «Ο Διαχειριστής υποχρεούται να δώσει προθεσμία 30 ημερών στον πελάτη, στον οποίο έχει γίνει η καταγγελία συμβολαίου, ώστε να έχει τον χρόνο να διαπραγματευτεί για τον τρόπο εξόφλησης των οφειλών του ή να αναζητήσει άλλον προμηθευτή. Ο μήνας πέρασε άπρακτος. Ο ΑΔΜΗΕ είναι εκτεθειμένος, καθώς δεν έκανε αποκοπή. Αφού είχε την καταγγελία συμβολαίου, τίνος πελάτης είναι σήμερα η Χαλυβουργική και δεν της έκοψε το ρεύμα;», αναρωτιέται ο παράγοντας της ΔΕΗ.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, τα επιχειρήματα της Χαλυβουργικής που υποστηρίζουν ότι μια διακοπή θα επιφέρει μεγάλες ζημιές στα μηχανήματα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις της δεν ευσταθούν. «Είχαν τον χρόνο να βρουν λύση. Ο νόμος είναι σαφής», σημειώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ σκοπεύει να στείλει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας επιστολή (πιθανώς και εξώδικο) στον ΑΔΜΗΕ, στο οποίο θα αναφέρει ότι ο Διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την αποκοπή, μετά την καταγγελία συμβολαίου, εφαρμόζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση από τον ΑΔΜΗΕ, τηρείται σιγήν ιχθύος, ενώ αρμόδιες πηγές του Διαχειριστή δήλωναν εχθές ότι, «για την ώρα, δεν σχολιάζουν».

Η Χαλυβουργική είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός οφειλέτης της ΔΕΗ, μετά τη ΛΑΡΚΟ, η οποία χρωστά κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Υψηλές είναι και οι οφειλές της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ωστόσο, πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι έχει γίνει διακανονισμός για μεγάλο μέρος του χρέους και εδώ και ένα έτος καταβάλλονται σταθερά οι λογαριασμοί. Κοντά σε διακανονισμό βρίσκεται η ΔΕΗ και με τη Βιομηχανία Λιπασμάτων (ΕLFE) συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας