ΔΕΗ: Έρχονται ληστρικές αυξήσεις ως και 50% στο ρεύμα

368
Έρχονται ληστρικές αυξήσεις

Παγίδα η λεγόμενη απελευθέρωση αγοράς ενέργειας. Παταγώδης αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι λόγοι που έρχονται αυξήσεις ως και 50% στους λογαριασμούς ρεύματος τόσο της ΔΕΗ όσο και των εναλλακτικών παρόχων – Πώς επηρεάζει ο καύσωνας και η αύξηση στο φυσικό αέριο.

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που μπορεί να φτάσουν ως και το 50%, αναμένεται να δουν οι καταναλωτές είτε έχουν ως πάροχο τη ΔΕΗ είτε κάποιον εναλλακτικό. Τρεις είναι οι βασικές αιτίες για τις ανατιμήσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

«Από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για την ΔΕΗ η “ρήτρα αναπροσαρμογής” των χρεώσεων προμήθειας» είπε ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μιλώντας στην ΕΡΤ και διευκρίνισε: «Οι εναλλακτικοί πάροχοι, οι ιδιώτες που πουλάνε ρεύμα έχουν τεράστιες εκπτώσεις στις τιμές. Ωστόσο στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, υπάρχει μια “ρήτρα αναπροσαρμογής”. Τι συμβαίνει λοιπόν: Σκεφτείτε ότι κάποιος από αυτούς τους παρόχους αγοράζει από την χονδροεμπορική με την τιμή του ρεύματος στα 185 ευρω/μεγαβατώρα, αυτή ήταν η τιμή τις προηγούμενες εβδομάδες. Πώς μπορεί να την πουλάει στα 45 ευρω/μεγαβατώρα; Αναγκαστικά θα ανέβουν οι τιμές από όλους».

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη: «Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%, αυτό αφορά και την ΔΕΗ, καθώς κι αυτή εναρμονίζεται με το πλαίσιο υποδείξεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

Οι αιτίες της αύξησης

Απαντώντας για τους λόγους που θα υπάρξουν οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις ανέφερε πως: «Οι αυξήσεις οφείλονται στο άλμα τιμών που καταγράφεται στην χονδρική αγορά ολόκληρης της Ευρώπης. Εάν τελικά αποτυπωθούν στη λιανική αυτές οι αυξήσεις, θα μιλάμε για τιμές που θα αγγίζουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

  • Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αυτή να θεωρείται η βασικότερη αιτία. (Στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατώρας)
  • Μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα
  • Το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει περισσότερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας