Γευστική ανασκόπηση-Βραβεία το 2021 για το ελληνικό κρασί

1355
Γευστική ανασκόπηση-Βραβεία το 2021

Λεπτές και συνάμα δυνατές γεύσεις διακρίθηκαν για την τόλμη και τη μοναδικότητά τους και η ακτινοβολία τους ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα

Σημαντικά βραβεία και διακρίσεις, μοναδικές γεύσεις και τολμηρές ποικιλίες σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε για το Κτήμα Τέχνη Οίνου, ένα οινοποιείο της Βόρειας Ελλάδας που παρά τους χαμηλούς τόνους που ανέκαθεν διατηρεί, έχει καταφέρει να λάμψει εντός και εκτός συνόρων στα εικοσιπέντε χρόνια της λειτουργίας του. Με επικεφαλής τον οινολόγο Άκη Παπαδόπουλο, που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από το 2009, το Κτήμα τίμησε και φέτος την παράδοση υψηλής ποιότητας και σοβαρότητας που βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του.

Τα δώρα του Διονύσου

Στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής της Δράμας, ενός από τα σημαντικότερα terroir για το ελληνικό κρασί, ανάμεσα στο Όρος Φαλακρό και στο Όρος Μενοίκιον, αναπτύσσονται οι εκλεπτυσμένες ποικιλίες αρωματικών σταφυλιών του Κτήματος Τέχνη Οίνου. Ο τόπος έχει σημασία: η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή οίνου – και τα δώρα του Διονύσου συνεχίζουν να έρχονται απλόχερα εδώ και χιλιετίες.

Στο υψηλότερο 1% των καλύτερων κρασιών στον κόσμο

Όμως δεν αρκεί ο πολύτιμος καρπός των εύφορων εδαφών προκειμένου ένα οινοποιείο να αποκτήσει παγκόσμια ακτινοβολία. Η επιμονή στην ποιότητα, το θάρρος και ο πειραματισμός είναι επίσης αναγκαία. Απόδειξη για αυτό, το «Τέχνη Αλυπίας» Ερυθρό 2018, ένα μοναδικό κρασί που κατόρθωσε να αποσπάσει το πλατινένιο βραβείο στον διαγωνισμό Decanter World Wine Awards, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 97 πόντων – βρέθηκε, δηλαδή, σε απόσταση ενός μόλις πόντου από την υψηλότερη βαθμολογία που δόθηκε σε κρασί στην κατηγορία του.

Το Τέχνη Αλυπίας Ερυθρό, που απέσπασε βαθμολογία που δόθηκε σε λιγότερο από το 1% των 18.094 κρασιών από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό, με την συγκρατημένη εκχύλιση και το πυκνό και πλούσιο σώμα, αντλεί τις γεύσεις και τα αρώματά του από ένα χαρμάνι κλασικό κι αγαπημένο, που αναγεννιέται μέσα από τη μετεγκατάστασή του στο δραμινό terroir. Το μπορντολέζικο Cabernet Sauvignon παντρεύεται μοναδικά με το Αγιωργίτικο, την πελοποννησιακή ποικιλία που ταίριαξε ξεχωριστά στα χώματα του Μικροχωρίου και της Καλής Βρύσης – και συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο πιάτα με βάση τον κιμά, αλλά και πιάτα μελιτζάνας, εκλεκτά αλλαντικά και τυριά παλαίωσης.

Καλύτερος παραγωγός στην Ελλάδα

Τις υψηλότερες διακρίσεις έλαβε το Κτήμα Τέχνη Οίνου και στα 28α Mundus Vini Wine Awards. Μεταξύ άλλων, το οινοποιείο έλαβε το ειδικό βραβείο του Καλύτερου Παραγωγού στην Ελλάδα, χάρη στα πολλαπλά βραβεία και τις εξαιρετικές βαθμολογίες που δόθηκαν στα κρασιά που παράγει.

Τα τρία Χρυσά και δυο Αργυρά βραβεία που έλαβε συνολικά το Κτήμα δεν ήρθαν τυχαία: ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής δουλειάς που γίνεται σε όλη την οινική διαδικασία, από το αμπέλι ως τη φιάλη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύψιστη ποιότητα και οι πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις.

Χρυσό βραβείο έλαβαν τα κρασιά Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο (οι σοδειές 2019 και 2020) και Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2019, ενώ Αργυρό βραβείο απονεμήθηκε στα Τέχνη Αλυπίας λευκό 2020 και Πλάνο Μαλαγουζιά 2020 – τέσσερα βραβεία που προστέθηκαν στην πλούσια συλλογή που έχει δημιουργήσει το Κτήμα στα χρόνια λειτουργίας του.

Καλύτερο Κρασί της χρονιάς

Το πιο πρόσφατο γέννημα του οινοποιείου έλαβε επίσης μια υψηλότατη διάκριση, λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς. Πρόκειται για το Ήδυσμα Δρυός Xi, το ιδιαίτερο μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο σοδειάς 2016 που έλαβε το ύψιστο βραβείο του Καλύτερου Οίνου στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, αλλά και του Καλύτερου Ερυθρού και του Καλύτερου Μονοποικιλιακού Ξινόμαυρου Οίνου του διαγωνισμού.

Πρόκειται για ένα πείραμα που απέδωσε ανέλπιστους καρπούς, αφού το Κτήμα Τέχνη Οίνου δεν γνώριζε πώς θα εκφραστεί η ποικιλία στο terroir της περιοχής. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δίνοντας ένα κρασί που συνδυάζει φινέτσα και λεπτότητα με δύναμη και όγκο, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παλαίωσης ταυτόχρονα με τη μοναδική του φρεσκάδα.

Βαλσάμικα αρώματα, ποτ πουρί, κόκκινα μούρα, φρούτα του δάσους, κράνα, λιαστή ντομάτα, μαύρη ελιά και νότες τρούφας συνθέτουν τα κύρια αρώματα ενός κρασιού με γήινο γευστικό χαρακτήρα, υψηλές οξύτητες, καλά δομημένες τανίνες – ώριμες αλλά έντονες-, γεμάτο αλκοόλ και σώμα.

Πλατινένιο βραβείο στις ΗΠΑ

Στα βραβευμένα κρασιά του Κτήματος Τέχνη Οίνου συγκαταλέγεται και το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2019, που τιμήθηκε με Πλατινένιο Βραβείο στον πλέον επιλεκτικό διαγωνισμό οίνου των ΗΠΑ, τον TEXSOM International Wine Awards. Το βραβείο απονεμήθηκε μόλις σε 89 κρασιά ύψιστης ποιότητας ανάμεσα σε περισσότερες από 2.300 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερο και αρωματικό, το Ήδυσμα Δρυός εκφράζει ιδανικά το Ασύρτικο της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε ένα μοναδικό χαρμάνι λευκόσαρκων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Σε τέλεια ισορροπία οξύτητας και λιπαρότητας, αφήνει μια αίσθηση πληρότητας, ενώ χάρη στο bâtonnage κατά την ωρίμανση, εμπλουτίζεται με μια αρωματική παλέτα που εντυπωσιάζει.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι βέβαιο πως οι άνθρωποι του Κτήμα Τέχνη Οίνου έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται ικανοποιημένοι από μια χρονιά γεμάτη διακρίσεις, τιμητικές όχι μόνο για τη δική τους δουλειά, αλλά και για το ελληνικό κρασί εν γένει. Κι ακόμη περισσότερους να ελπίζουν σε ένα 2022 σπαρμένο από ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας