Γερμανικός Τύπος: Καταστροφή τα νέα μέτρα Ντράγκι

820
γερμανικός

Την ώρα που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν τα μέτρα Ντράγκι άτολμα και ανεπαρκή, ειδικά στη Γερμανία, πολιτικοί, οικονομολόγοι και ο γερμανικός Τύπος βάλουν κατά ριπάς εναντίον αυτών των μέτρων τα οποία θεωρούν ότι θα λειτουργήσουν καταστρεπτικά για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ε.Ε., για τις τράπεζες και τους καταθέτες.

Και οι δύο επικριτικές πλευρές έχουν άδικο, παρόλο που η κριτική τους περιέχει κάποιους κόκκους αλήθειας.

Τα μέτρα Ντράγκι βρίσκονται, έτσι κι αλλιώς, σε λάθος κατεύθυνση και το κύριο πρόβλημά τους είναι ότι ενισχύουν κράτη και επιχειρήσεις, αλλά όχι λαϊκά εισοδήματα και μισθούς, και δεν βάζουν τέρμα στη λιτότητα η οποία είναι ο πυρήνας της κακοδαιμονίας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. ιδιαίτερα αυτή την ώρα, μπροστά στον κίνδυνο ύφεσης που αντιμετωπίζουν, χρειάζεται να τονώσουν πρώτα απ’ όλα τη λαϊκή ζήτηση, προκειμένου να υποβοηθήσουν τις επενδύσεις και την ανάκαμψη των οικονομιών.

Παραθέτουμε παρακάτω σχετικές αναφορές από τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου:

Oι ενέργειες Ντράγκι δεν φέρνουν σταθερότητα αν και ο ίδιος ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα που θα απελευθερώσει η αγορά ομολόγων στο δανεισμό επιχειρήσεων. Αυτό αναφέρει η γερμανική Tagesspiegel υπογραμμίζοντας ότι «οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση των τιμωρητικών επιτοκίων για τις τράπεζες που “παρκάρουν” τα χρήματά τους στη Φρανκφούρτη αντί να τα διαθέτουν μέσω δανεισμού στην πραγματική οικονομία».

«Οι τράπεζες θα πληρώνουν εφεξής υψηλότερα τιμωρητικά επιτόκια όταν θα ‘παρκάρουν χρήματα’ στην κεντρική τράπεζα. Την ίδια ώρα η ΕΚΤ επαναφέρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Στόχος είναι να ενδυναμώσει την ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης.
Ωστόσο οι ενέργειες Ντράγκι δεν φέρνουν σταθερότητα. Κάθε άλλο. Ο ίδιος ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα που θα απελευθερώσει η αγορά ομολόγων στο δανεισμό επιχειρήσεων. Ωστόσο οι επιχειρήσεις δανείζονται ήδη σήμερα πιο φθηνά παρά ποτέ.
Κατά συνέπεια το φθηνό αυτό χρήμα θα βοηθήσει πρωτίστως να επιβιώσουν εκείνες οι επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν χρεοκοπήσει προ πολλού. Ήδη γίνεται λόγος για εταιρίες-ζόμπι.
Με δεδομένη την τρομακτική πολιτική Ντράγκι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη».

Μεγάλες οι κοινωνικές συνέπειες

Αρκετά αιχμηρό και το σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung: «Υπό την αιγίδα του Ντράγκι η ΕΚΤ χάραξε μια καταστροφική πορεία. Εδώ και καιρό τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.
Οι τράπεζες χάνουν τις αποδόσεις των επιτοκίων και μελλοντικά θα πρέπει να καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερα τιμωρητικά επιτόκια για χρήματα που ‘παρκάρουν’.
Ακολούθως θα μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους για τους οποίους η αποταμίευση είναι εδώ και καιρό ασύμφορη.
Το φθηνό χρήμα φουσκώνει τις τιμές στην αγορά ακινήτων και στις χρηματαγορές, την ώρα που οι αγορές ομολόγων απαλλάσσουν τα κράτη από την πίεση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Το χειρότερο όμως είναι οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Την ώρα που οι εύποροι πολίτες χαίρονται για τις αυξανόμενες τιμές των ενοικίων και μετοχών, τα συντάξιμα του μέσου πολίτη παίρνουν τον κατήφορο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας