Γάλλοι ακτιβιστές: Στον δρόμο μέχρι απόσυρσης του νόμου περί «καθολικής ασφάλειας»

801
Στον δρόμο μέχρι απόσυρσης του νόμου

Εμβληματικοί ακτιβιστές και Κίτρινα Γιλέκα μας μιλούν για τα επόμενα βήματά τους σε μια Γαλλία εγκλωβισμένη στη δίνη πρωτοφανών κινητοποιήσεων και επεισοδίων.

Η γαλλική κοινωνία είναι στο πόδι τις τελευταίες ημέρες, αντιδρώντας δυναμικά στη νέα νομοθετική μεταρρύθμιση, που επιχειρεί να περάσει ο Εμανουέλ Μακρόν, ποινικοποιώντας τη φωτογράφιση και κινηματογράφιση των αστυνομικών δυνάμεων (που έχουν επιδοθεί σε ατιμώρητες θηριωδίες ήδη από τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων), κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων.

Δεν είναι fake news το ότι η Γαλλία, χώρα, υποτίθεται, του Διαφωτισμού, της Ισότητας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, σήμερα στην 34η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που εισηγήθηκαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Ο Μακρόν προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα»

Το εντυπωσιακό στις σημερινές διαδηλώσεις, όπως μας λέει η D.D., καθηγήτρια Πανεπιστημίου στο Παρίσι, που συμμετείχε από πέρσι τα Χριστούγεννα στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, αλλά φοβάται να δημοσιοποιηθεί το όνομά της για πιθανές κυρώσεις που θα έχει από το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας, είναι ότι συμμετέχουν οι πάντες!

«Είμαστε όλοι είμαστε στον δρόμο, καθηγητές, φοιτητές, πολιτικοί, καλλιτέχνες, όπως πάντα, 500.000 κόσμος!» μας λέει από το Παρίσι η παθιασμένη γυναίκα, που πέρσι, τέτοιες μέρες, μας μιλούσε ενώ κατευθυνόταν, ξημερώματα, για να… χτίσει μαζί με γείτονές της γιατρούς, δικηγόρους, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, σε ένα πρωτοφανές «αντάρτικο» που είχε παρασύρει τη γαλλική κοινωνία, την είσοδο στην τοπικής Εφορείας.

«Μετά τον χαμό που επικρατούσε παντού μέχρι και χτες, αναγκάστηκαν στην κυβέρνηση και απέσυραν προσωρινά το άρθρο 24, περί καθολικής ασφάλειας, για την αποτύπωση εικόνων των αστυνομικών στις διαδηλώσεις. Δεν νικήσαμε ακόμα. Θα ξαναφέρουν πίσω τον νόμο επαναδιατυπωμένο. Βέβαια, θα τους περιμένουμε στη γωνία, γιατί θέλουμε να τον αποσύρουν τελείως».

Ο Μακρόν, προσθέτει η D.D, «ξέρει ότι δεν θα ξαναεκλεγεί και προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα».

Βία κατά δημοσιογράφων

Δεν είναι τυχαίο ότι ξαφνικά οι τρεις αστυνομικοί που κατέγραψαν οι κάμερες να σπάνε στο ξύλο τρεις δημοσιογράφους, ο δικαστής τους έκρινε ένοχους και φυλακίστηκαν.

Όπως μας ενημερώνει και η ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα, επικεφαλής της μαχητικής καλλιτεχνικής ομάδας «Ηρίννα», με έδρα το Παρίσι, Αναστασία Πολίτη, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) υπέβαλαν αμέσως μήνυση εναντίον του Νομάρχη (Prefet) και αρχηγού της αστυνομίας Παρισιού, Didier Lallement, μετά από την αδικαιολόγητη αστυνομική βία, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης αστέγων και μεταναστών από την Place de la République στο Παρίσι, στις 23 Νοεμβρίου, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας αναφορικά με τη βία εναντίον τριών δημοσιογράφων που κακοποιήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή στοχεύθηκαν από χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

«Ο Νομάρχης του Παρισιού είναι άμεσα υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας και τη συμπεριφορά της κατά την επιβολή του νόμου στο Παρίσι» εξηγεί ο Christophe Deloire, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Η Ένωση είχε υποβάλει μήνυση και τον Δεκέμβριο του 2019, μαζί με 13 δημοσιογράφους, που ήταν θύματα αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων.

Ο Γάλλος ακτιβιστής, Ζαν-Μπατίστ Ρεντέ, μαζί με την Ελληνίδα ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα, Αναστασία Πολίτη, σε εκδήλωση για τον Παύλο Φύσσα
Ο Γάλλος ακτιβιστής, Ζαν-Μπατίστ Ρεντέ, μαζί με την Ελληνίδα ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα, Αναστασία Πολίτη, σε εκδήλωση για τον Παύλο Φύσσα

«Όλες οι κοινωνικές τάξεις κατεβαίνουν στους δρόμους»

Ο Ζαν-Μπατίστ Ρεντέ (Jean-Baptiste Reddé), aka Voltuan, μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στον χώρο του γαλλικού ακτιβισμού, που όμως έχει βρεθεί και στην Ελλάδα, για να την υπερασπιστεί, το 2011, όταν ποδοπατιόταν από τα Μνημόνια, αλλά έχει ανηφορίσει και στην Αγγλία, για να φωνάξει εναντίον της βάρβαρης παράτυπης κράτησης του δημιουργού των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, γνωρίζει επίσης τι σημαίνει αστυνομική βία στη Γαλλία.

Σήμερα είναι ξανά στους δρόμους του Παρισιού με τα τυπικά τετράχρωμα πλακάτ του. Μας συστήνεται ως ακτιβιστής και «Κίτρινο Γιλέκο», αλλά και «Πράσινο Γιλέκο» (δηλαδή οικολόγος), «Ροζ Γιλέκο» (μέλος του κινήματος για τη δημόσια υγεία) και «Μαύρο Γιλέκο» (υποστήριξη των προσφύγων). Στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο Παρίσι, προς το παρόν, συναντά πολλούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, αλλά και «πολλούς πολίτες που δεν είναι αναγκαστικά στρατευμένοι κάπου», αλλά λένε ότι «τώρα πλέον πρέπει να δράσουμε», μας διαφωτίζει.

«Στον δρόμο κατεβαίνουν -προσθέτει ο σταρ ακτιβιστής- όλες οι κοινωνικές τάξεις, εκτός από τους πάρα πολύ πλούσιους, τους μοναδικούς, δηλαδή, «που στηρίζουν τον Mακρόν και την κυβέρνησή του». Εντυπωσιάζει η πληροφορία ότι «συμμετέχουν κι αρκετοί αιρετοί στις κινητοποιήσεις, ανά τη χώρα, κυρίως δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Υπάρχουν και λίγοι βουλευτές ή γερουσιαστές που συναντάς στους δρόμους μαζί μας».

Τα αιτήματα όλων τους είναι «η πλήρης εγκατάλειψη του νόμου περί καθολικής ασφάλειας».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι την οριστική εγκατάλειψη του απολυταρχικού νόμου»

Και ο Ζαν-Μπατίστ Ρεντέ είναι ένας από τους χιλιάδες συμπατριώτες του που θεωρούν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, που επιχειρεί να εμφανιστεί τελευταία ως ηγέτης της Ευρώπης, «χρησιμοποιεί την πανδημία ως άλλοθι για να μειώσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας» και ότι «οι λαϊκές εξεγέρσεις μπορούν τελικά να σώσουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας δικαιώματα και να επιφέρουν πραγματική δημοκρατία! Τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης και η κυρίαρχη πολιτική τάξη μιλούν πάρα πολύ για την πανδημία και τις συνέπειές της αλλά όχι για τις αιτίες της: τον Καπιταλισμό…»

Μέχρι πού, μέχρι πότε θα συνεχίσουν στους δρόμους οι Γάλλοι; «Θα συνεχίσουμε την κινητοποίηση μέχρι τη νίκη, μέχρι την οριστική εγκατάλειψη αυτού του απολυταρχικού νόμου και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη, για μια πραγματική δημοκρατία! Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα σώσει τον κόσμο» τονίζει σε όλους τους τόνους ο Ζαν-Μπατίστ.

«Έστω και αν η κυβέρνηση αποφάσισε να ξαναγράψει το άρθρο 24, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κινητοποίησή μας γιατί ζητάμε την ολοκληρωτική απόσυρση του νόμου περί καθολικής ασφάλειας» επισημαίνει.

Ο Νικόλ Μαξίμ, από τα πιο γνωστά Κίτρινα Γιλέκα, επαναλαμβάνει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει με το μέρος του την αστυνομία, τα ΜΜΕ και τα λεφτά. Και απέναντί του τον λαό: από οδηγούς φορτηγών, μέχρι τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους καλλιτέχνες. Η λαϊκή αντίσταση, εκτιμά, μπορεί να ανατρέψει αυταρχικούς νόμους, παρότι δεν επιτεύχθηκε αυτό όταν η γαλλική κυβέρνηση ποινικοποίησε πέρσι, με νόμο, την κάλυψη προσώπου σε διαδήλωση. «Αυτά συμβαίνουν στη Δημοκρατία του Μακρόν» σαρκάζει ο Μαξίμ. «Έχει και συνέχεια…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας