Βραζιλία: πιθανή εκλογή Μπολσονάρο θα επηρεάσει αρνητικά και το περιβάλλον!

1308
βραζιλία

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, επικεφαλής και υποψήφιος πρόεδρος της Βραζιλίας για το ακροδεξιό Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα της Βραζιλίας, νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών με 46%, έχει δεχθεί ανάλογες υποτιμητικές συγκρίσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ λόγω των ρατσιστικών, μισογυνιστικών και ομοφοβικών απόψεων του. Ακόμη και οι προτεινόμενες πολιτικές του είναι επίσης αρνητικές για το περιβάλλον.

Ο Μπολσονάρο έχει δηλώσει πως εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή του 2015, σημειώνοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι τίποτα περισσότερο από «μύθους του θερμοκηπίου». Ωστόσο, η δύναμή του να αναστρέψει την απόφαση είναι περιορισμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συμφωνία του Παρισιού εγκρίθηκε μέσω του βραζιλιάνικου Κογκρέσου, το οποίο σήμερα χωρίζεται σε 30 κόμματα που δύσκολα θα συνασπιστούν υπέρ της αποχώρησης από τη συμφωνία.

Ο Μπολσονάρο ζήτησε επίσης το κλείσιμο του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, ο οποίος παρακολουθεί την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και το Ινστιτούτο Τσίκο Μέντες, το οποίο εκδίδει περιβαλλοντικά πρόστιμα. Αυτό θα εξαλείψει κάθε μορφή εποπτείας των ενεργειών που οδηγούν στην αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Ο Μπολσονάρο απειλεί επίσης να ακυρώσει τις νομοθετικές προστασίες που παρέχονται στους εθνικούς δρυμούς και τις αυτόχθονες κοινότητες, επιτρέποντας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τη βιομηχανία να εισχωρήσουν σε προστατευόμενες εκτάσεις.

Δεδομένου ότι η βραζιλιάνικη βιομηχανία σόγιας επωφελείται από τον σημερινό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είναι πολύ πιθανό αυτές οι υποσχέσεις να γίνουν δεκτές με ενθουσιασμό από τα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα.

Εξάλλου, λίγο πριν τις εκλογές, δημοσιεύτηκαν στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός αποψίλωσης του Αμαζονίου της Βραζιλίας συνεχίζει να ανεβαίνει. Τον Αύγουστο του 2018, εκκαθαρίστηκαν 545 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, τρεις φορές περισσότερα από την έκταση που αποψιλώθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο. Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, οπότε ο περιορισμός της αποψίλωσης είναι ένα επείγον παγκόσμιο ζήτημα. Η Βραζιλία, ωστόσο, δείχνει να πορεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας