Βανδαλισμός του ιερού των Αιγυπτίων θεών στον Μαραθώνα

3264

Άγνωστοι εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγυπτίων θεών στη Μπρεξίζα του Μαραθώνα και προξένησαν σημαντικές φθορές στα αντίγραφα των αγαλμάτων των θεών Ίσιδας και Όσιρη που είναι στημένα ανά ζεύγη στους τρεις πυλώνες του ιερού. Ο Βανδαλισμός από τους αγνώστους είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν δύο από τα αγάλματα ενώ έριξαν στο έδαφος τα άλλα τέσσερα. Τα πρωτότυπα αγάλματα εκτίθενται στο Μουσείο του Μαραθώνα, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο ιερό των Αιγυπτίων θεών της Μπρεξίζας.

O αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε σχετικά πολυσύχναστη περιοχή, είναι κοντά στην παραλία, δίπλα βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, όπως επίσης και ένα ξενοδοχείο. Το επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας επιλήφθη άμεσα του θέματος, το οποίο ερευνά πλέον το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Μάκρης – Μαραθώνα.

To ιερό των Αιγυπτίων θεών Ίσιδας και Όσιρη χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα, το ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός που είχε κτήμα στον Μαραθώνα. Τα πρωτότυπα αγάλματα των δύο θεών χρονολογούνται στο 160 μ.Χ. Εντοπίστηκαν στην ανασκαφή του ιερού, που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 και ολοκληρώθηκε το 2000, και έκτοτε για προστασία μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Μαραθώνα. Η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου ολοκληρώθηκε το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και στη θέση των πρωτότυπων αγαλμάτων τοποθετήθηκαν τα αντίγραφά τους προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα του ιερού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας