Αύριο έρχονται οι “μεταμνημονιακοί” επόπτες. Υπακοή απαιτεί η Γερμανία

1536
ευρώ

Αύριο, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, έρχονται οι επικεφαλής των “θεσμών” στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της “μεταμνημονιακής” εποπτείας της χώρας.

Από το αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται η αποδέσμευση της εξαμηνιαίας δόσης των 750 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου του Εurogroup της Δευτέρας, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε χθες ότι η αποδέσμευση του ποσού των 750 εκατ. ευρώ θα βρεθεί στο τραπέζι των υπουργών της ευρωζώνης πιθανότατα στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα αρχίσουν από αύριο την προετοιμασία της έκθεσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και στις 31 Ιανουαρίου θα ενημερώσουν προφορικά τα μέλη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να υιοθετηθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εν λόγω έκθεση, από το περιεχόμενο της οποίας εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, ποσό που δικαιούται η Ελλάδα δεδομένου ότι πρόκειται για κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών από ελληνικά ομόλογα.

Η Γερμανία πρότεινε να τεθεί ως όρος για την αποδέσμευση του ποσού η «υπακοή» της Ελλάδας στο πλαίσιο της εξέτασης της μεταμνημονιακής εποπτείας και φυσικά η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας