Αττίλας3 και στη στεριά. Ερντογάν-Τατάρ άνοιξαν τα Βαρώσια στην κατεχόμενη Κύπρο!!

1148
χριστιανική

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» οι Τούρκοι. Αποσύρουν το «Γιαβούζ» από την Κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας να περάσουν μια εικόνα “διαλλακτικότητας” και διάθεση “αποκλιμάκωσης” της έντασης που προκάλεσαν με την παράνομη αποστολή των ερευνητικών τους σκαφών, και την ίδια ώρα ενεργοποιούν τον «Αττίλα» στην Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να κινείται προς κάθε κατεύθυνση σε μια προσπάθεια να προλάβει την νέα τουρκική πρόκληση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, χθες βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά με τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η Λευκωσία.

Επικοινωνία ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες το πρωί και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία ως γνωστό του είχε ζητήσει, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ρίξει τους τόνους στο θέμα των κυρώσεων καθότι η ίδια εργαζόταν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να πετύχει αποκλιμάκωση.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της Καγκελαρίου, ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε και ο Λαβρόφ.

Όπως προκύπτει από τις νεότερες πληροφορίες, η  Κύπρος διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (συζητήθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες) σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού.

Ανάλογες επικοινωνίες είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το θέμα της Αμμοχώστου αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών που αναμένεται να αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα.

Ανοίγουν την παραλία

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ερντογάν -Τατάρ, η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας που βρίσκεται στο κλειστό κομμάτι των Βαρωσίων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 οι κατοχικές αρχές είχαν ανοίξει ένα κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται νοτίως της πόλης.

Με τη νέα απόφαση τους στοχεύουν να ανοίξουν ολόκληρη την παραλία και το παραλιακό μέτωπο. Κίνηση που, επί του παρόντος, εγείρει έντονες ανησυχίες καθώς αυτή η νέα προκλητική κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αλλαγή του στάτους κβο της πόλης. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη στιγμή που γίνεται.

Οι πληροφορίες φέρουν το άνοιγμα της παραλίας να συνδέεται και με τις «εκλογές» στα κατεχόμενα που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να προσδοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας με έντονη την παρουσία από πλευράς Τουρκίας (με συμμετοχή Ερντογάν ή Τσαβούσογλου).

Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια να βοηθήσει τον Ερσίν Τατάρ για να κερδίσει τις «εκλογές» και να αναδειχθεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Εκτιμάται ότι η κίνηση για τα Βαρώσια θα γίνει την ώρα που η Άγκυρα κρίνει ότι αυτό θα βοηθήσει καλύτερα τον Τατάρ. Είτε εντός της εβδομάδας, την Πέμπτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ενρτογάν-Τατάρ, για να τον σπρώξει ενόψει πρώτου γύρου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έλαβε χώρα διάσκεψη παρουσία του Ρ. Ερντογάν και του Ε.Τατάρ, ο οποίος αναχώρησε εσπευσμένα από τα κατεχόμενα, για να παραστεί στη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο σήμερα το απόγευμα.

Ο Ρ. Ερντογάν και ο Ε. Τατάρ ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη θα ανοίξει το παραλιακό μέτωπο!

Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα: «τα Βαρώσια είναι μέρος της (λεγόμενης) ΤΔΒΚ. Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της διάθεσης των ακτών στο κοινό»(!).

Και συνέχισε τονίζοντας την σημασία των Βαρωσίων ότι:  “σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Ο Ε. Τατάρ σε νέα δημοσίευσή του του στο Twitter, σε φωτογραφία που ανήρτησε, στην οποία φαίνεται η παραλία, δήλωσε προκλητικά : «οι καλές μέρες δεν θα έρθουν σε εσάς, αλλά εσείς θα περπατήσετε σε αυτές”.

*Με πληροφορίες από Sigma Live

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας