Ασφυκτικό πρέσιγνγκ για ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων από τους δανειστές

1022
ξεπούλημα

To ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων αποτελούν αναμφισβήτητα κατά την άποψη των θεσμών το πιο μεγάλο ανοικτό μέτωπο ανάμεσα στα προαπαιτούμενα της μετά-προγραμματικής εποπτείας που καθυστερούν.

Αρμόδιες πηγές μιλούν μάλιστα για ένα συγκοινωνούν δοχείο ανάμεσα στις ιδιωτικοποιήσεις και στα υπόλοιπα μέτωπα της “Ενισχυμένης Εποπτείας”. Και τούτο κυρίως διότι ο γερμανικός άξονας συνεχίζει να θεωρεί ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις είναι εξέχουσας σημασίας.

Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο Eurogroup, με τους θεσμούς να αναφέρουν ως προτεραιότητα τέσσερα συνολικά πεδία, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος και στο ταξίδι – αστραπή που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα. Πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις, στο στόχαστρο εισήλθαν με βάση τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup:

* H αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (πλέον θεωρείται αδύνατο να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους και πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν δημιουργούνται νέες)

* H ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις αγορές, με επίκεντρο την ταχύτερη αδειοδότηση (οι κανονιστικές διατάξεις για την οποία έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου), αλλά και

* O “διάδοχος” του Νόμου Κατσέλη – Σταθάκη (που λήγει στο τέλος του έτους με κεντρική πρόταση μία λύση στο πρότυπο του κυπριακού μοντέλου, αλλά με όριο κάλυψης πρώτης κατοικία τις 100.000 ευρώ σύμφωνα με ένα σενάριο που συζητείται ανάμεσα στους διαπραγματευτές).

Άμεση προτεραιότητα

Το θέμα του Ν. Κατσέλη,  όπως και το ομαλό δημοσιονομικό “κλείσιμο” του 2018 σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προτεραιότητα λόγω χρόνου. Οι διαβουλεύσεις φέρεται να συνεχίζονται αυτές τις ημέρες ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και στους δανειστές καθώς ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη  αναχωρεί το Σάββατο για την Νέα Υόρκη.

Τα υπόλοιπα μεγάλα μέτωπα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα συζητηθούν στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και εν συνεχεία τον Μάρτιο, όταν θα πρέπει να εγκριθεί η 2η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας (θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου όπως έχουν αναφέρει ήδη πηγές του ΥΠΟΙΚ). 

Σε αυτή την έκθεση (σ.σ. που θα αρχίσει να γράφεται με κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα το 2ο 15θήμερο του Ιανουαρίου), θα καταγράφονται αναλυτικά οι επιδόσεις της Ελλάδας στα 16 προαπαιτούμενα του 2018. Από αυτά μέχρι στιγμής πολύ λίγα έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα ο προϋπολογισμός του 2019.

Ωστόσο αυτό που έχει σημασία (ούτως ώστε να “κυλήσει” απρόσκοπτα η έγκριση των παρεμβάσεων στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα) είναι η γνώμη των υπουργών Οικονομικών. Αυτό λοιπόν που έχει φανεί από τις συζητήσεις που έχουν γίνει είναι ότι για μία σειρά από λόγους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.  

ΟΑΚΑ, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Εγνατία στο στόχαστρο

Ο μοχλός πίεσης ασκείται κυρίως μέσω του ξεπουλήματος που έχουν προθεσμίες οι οποίες λήγουν στο τέλος του χρόνου. Ο λόγος για τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (πιο γνωστή ως Υπερταμείο). Η τελική προθεσμία για την εν λόγω μεταβίβαση λήγει στο τέλος του έτους και κρίθηκε από την Κομισιόν στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας ότι δεν είναι ρεαλιστική, “εν μέρει λόγω της πολυπλοκότητας του έργου και των καθυστερήσεων πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης”.

Το ίδιο ισχύει και με την ολοκλήρωση των συμβάσεων παραχώρησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έως το τέλος του 2018. Θεωρείται “πολύ δύσκολη” η προθεσμία, ενώ για το Ελληνικό λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, το πιο καλό σενάριο έχει “μεταφερθεί” για το 1ο τρίμηνο του 2019 και αφορά στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στις περιβαλλοντικές εγκρίσεις, καθώς και στον διεθνή διαγωνισμό για τη χορήγηση άδειας καζίνο.

Ωστόσο, οι δανειστές “παρακολουθούν” όχι μόνο τα παραπάνω μέτωπα που είναι αποτέλεσμα των δεσμεύσεων του Eurogroup και συνδέονται με τις αποφάσεις για το χρέος αλλά και άλλες μνημονιακές υποχρεώσεις όπως είναι η Εγνατία Οδός. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν εδώ και καιρό την ενόχλησή τους για τη μεγάλη καθυστέρηση.

Αντιστάθμισμα για δημόσιο – κατώτατο

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα με… βέβαιες καθυστερήσεις πέρα από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της αδειοδότησης, υπάρχει και το ζήτημα του κατώτατου μισθού αλλά και η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων και διευθυντών μέχρι το τέλος του 2018. Ειδικά στον διορισμό Γραμματέων καταγράφονται “σημαντικές καθυστερήσεις, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε μία τοποθέτηση μέχρι σήμερα (από 69 συνολικά θέσεις)” όπως ανέφερε η Επιτροπή στο κείμενο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας