Αστυνομικές εισβολές σε κινηματογράφους που προβάλλουν το “Joker”! Εποχές ΕΡΕ-Χούντας!

1299
αστυνομικές

Εποχές της Χούντας και της ΕΡΕ θύμισαν οι εισβολές της ΕΛ.ΑΣ. σε κινηματογράφους όπου προβάλλεται η ταινία “Joker”, για τον εντοπισμό και την εκδίωξη εφήβων θεατών, καθώς στην Ελλάδα έχει κριθεί ακατάλληλη για τους ανήλικους κάτω των 18.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν δύο τέτοια περιστατικά, στον κινηματογράφο του Mall στο Μαρούσι και στο “Αελλώ” στην Πατησίων.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο το βράδυ, μία γυναίκα κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει πως ανήλικοι παρακολουθούσαν την ταινία σε κινηματογράφο του Mall και ζήτησε παρέμβασή της.

Η καταγγέλλουσα δήλωσε πως είναι υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και περίμενε στο σημείο μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί.

Υπέδειξε στους ένστολους την αίθουσα στην οποία προβαλλόταν η ταινία, αλλά και τους ανήλικους που την παρακολουθούσαν, και εκείνοι προχώρησαν στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, εναντίον του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

Οι αστυνομικοί κάλεσαν, μάλιστα, τους γονείς των ανηλίκων να έρθουν και να τους παραλάβουν από τον κινηματογράφο στο Μαρούσι.

Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος την επομένη, ύστερα από εισαγγελική εντολή, ενώ ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε να του μεταβιβαστεί η δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον του.

Ανάλογο περιστατικό και πάλι μετά από καταγγελία ατόμου που δήλωσε υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, συνέβη το βράδυ της Κυριακής στο “Αελλώ”, όπου μάλιστα περίπου 20 πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην αίθουσα και επισήμαιναν τους ανήλικους.

Επιπλέον, έγινε καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας των ανηλίκων και ακολούθησε δήλωση από τον επικεφαλής αξιωματικό πως θα ασκηθούν διώξεις κατά των γονέων τους για “παραμέληση ανηλίκου”.

Να σημειωθεί ότι η ταινία θεωρείται σχεδόν παγκοσμίως κατάλληλη από τα 15 χρόνια. Επιπλέον, τα περιστατικά, εκτός από την επικίνδυνη πλευρά τους, προκαλούν και τη γενική θυμηδία, καθώς οι 17χρονοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, όχι όμως και να επιλέγουν τις κινηματογραφικές ταινίες που θα ήθελαν να δουν!

Το υπουργείο Πολιτισμού, το ίδιο που χαρακτήρισε την ταινία ακατάλληλη για τους κάτω των 18, θορυβημένο από τις αντιδράσεις για τα απροσδόκητα αυτά γεγονότα, εξέδωσε αργά χθες ανακοίνωση.  Αναφερόμενο στα άτομα που δήλωσαν πως είναι υπάλληλοί του και κάλεσαν την αστυνομία, διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες” και δηλώνει την πρόθεσή του να κινήσεις τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, αν επαληθευτεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοί του.

Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται πλήρης κάλυψη στις αστυνομικές εισβολές και μάλιστα από πάνοπλους αστυνομικούς. Εφαρμόζοντας έναν νόμο της δικτατορίας Μεταξά (A.N. 445/1937), που εδώ και δεκαετίες είχε περιέλθει σε αχρηστία.

Όπως σχολιάζεται ευρύτερα, ακόμη κι αν μια ταινία είναι πράγματι ακατάλληλη, θα μπορούσε να γίνει παρατήρηση στον υπεύθυνο του εκάστοτε κινηματογράφου και να ζητήσει αυτός την αποχώρηση των ανηλίκων. Οποιαδήποτε βίαιη αστυνομική παρέμβαση δεν δείχνει παρά μόνο τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την επιβολή γενικότερου κλίματος αστυνομοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας