“Ασιατικό” ΝΑΤΟ; “Συμμαχία” Ινδίας και Αυστραλίας επιχειρεί να στριμώξει Κίνα

773
Ινδίας και Αυστραλίας επιχειρεί να στριμώξει

Ναυτικές ασκήσεις και στρατηγικός διάλογος ανάμεσα σε Δελχί και Καμπέρα για την αντιμετώπιση της Κίνας-Πως εμπλέκονται οι ΗΠΑ

Χθες οι δυνάμεις του Ναυτικού της Ινδίας και της Αυστραλίας ολοκλήρωσαν το AUSINDEX 2021, που ήταν τέσσερις ημέρες ναυτικών ασκήσεων στα ανοιχτά του αυστραλιανού λιμανιού Ντάργουιν. Παράλληλα, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών άνοιξαν τον πρώτο τους στρατηγικό διάλογο στην ινδική πρωτεύουσα.

Ανησυχώντας για τον αυξανόμενο στρατιωτικό ακτιβισμό της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, οι δύο κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις σχέσεις ασφαλείας. Ο Peter Dutton, επικεφαλής του αμυντικού τμήματος της Αυστραλίας και ο Ινδός ομόλογός του Rajnath Singh τόνισαν ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Καμπέρα και του Δελχί βασίζεται σε ένα κοινό όραμα για έναν Ινδο-Ειρηνικό που είναι “ελεύθερος, ανοιχτός, χωρίς αποκλεισμούς και διέπεται από το διεθνές δίκαιο”. Η ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την άνοδο της Κίνας στην περιοχή.

Οι Ντάτον και Σινγκ εξήγησαν ότι οι κυβερνήσεις τους θα εργαστούν για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η κοινή ανάπτυξη τεχνολογίας και το εφοδιαστικό πλαίσιο. Στη συνέχεια, η Καμπέρα κάλεσε τους Ινδούς να συμμετάσχουν το 2023 στο Talisman Saber, τη μεγαλύτερη προσομοίωση πολέμου που οργανώνεται από τους Αυστραλούς.

Στα τέλη Αυγούστου, η Αυστραλία και η Ινδία πραγματοποίησαν επίσης κοινές ναυτικές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ανοικτά του Γκουάμ στον Δυτικό Ειρηνικό. Αυτή ήταν η πρώτη φάση του ετήσιου προγράμματος Malabar. Για τους περισσότερους αναλυτές, οι ασκήσεις Quad (Quadrilateral Security Dialogue) μεταξύ των τεσσάρων εθνών, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκες με τα χρόνια, στοχεύουν σαφώς την Κίνα, η οποία έχει διάφορες συγκρούσεις με την Ουάσινγκτον, το Τόκιο, την Καμπέρα και το Δελχί. Για το Πεκίνο, το Quad είναι ένα πιθανό «ασιατικό ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον Swaran Singh, καθηγητή διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru του Δελχί, είναι ακατάλληλο να συσχετίσουμε το Quad μόνο με πτυχές ασφαλείας που συνδέονται με την κινεζική απειλή. Ο Ινδός ακαδημαϊκός λέει στο AsiaNews: “Το QUAD είναι ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που περιλαμβάνει τρεις ομάδες εργασίας για την κλιματική αλλαγή, κρίσιμες τεχνολογίες και για τη διάθεση εμβολίων.” Ο Singh συνεχίζει να σημειώνει ότι οι πολύβουες ναυτικές ασκήσεις των χωρών Quad επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση καταστροφών, όσο και στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Από τα τέσσερα έθνη, η Ινδία είναι αυτή με την πιο λεπτή προσέγγιση στην πρόοδο του Πεκίνου. Το Δελχί είναι πολύ προσεκτικό όταν πρόκειται για διαφωνίες στα σύνορα με τους Κινέζους κατά μήκος της αλυσίδας των Ιμαλαΐων, πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για τις ναυτικές δραστηριότητες της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και το Στενό της Ταϊβάν. Ακόμα και σε περιόδους πανδημίας, το Πεκίνο παραμένει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος του Δελχί: το 2020 οι δύο χώρες αντάλλαξαν αγαθά αξίας μόλις κάτω από 68 δισεκατομμύρια ευρώ. οι Ινδοί, ωστόσο, κατέγραψαν έλλειμμα 34,8 δισ. Ευρώ.

Αμερικανική παρέμβαση

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ανέπτυξαν την Carl Vinson Carrier Strike Group (VINCSG) στην ιδιαίτερα αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ομίλου το 2021. Η ομάδα διεξάγει επιχειρήσεις ασφάλειας στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων και ασκήσεων βολών.

Ο Αντιπλοίαρχος Dan Martin, διοικητής της Carl Vinson Carrier Strike Group, δήλωσε: “Η ελευθερία όλων των εθνών να πλοηγηθούν στα διεθνή ύδατα είναι σημαντική και ιδιαίτερα ζωτική στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται κάθε έτος”.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Άγγελος Ρούσσος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας