Αρμενία: Εντείνεται η κρίση, ο πρόεδρος δεν κυρώνει απόλυση αρχηγού στρατού

66

Ο πρόεδρος της Αρμενίας αρνείται να επικυρώσει την αποπομπή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει επί μήνες τη χώρα, μετά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Πασινιάν, που κατήγγειλε τους στρατιωτικούς για αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, απέλυσε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν ωστόσο, που πρέπει να συνυπογράψει την απόφαση, υποστήριξε ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική.

Μετά την συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, με την οποία αναγνωρίστηκε η κυριαρχία του επί εδαφών του θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση Πασινιάν να παραιτηθεί, κατηγορώντας την για καταστροφικούς χειρισμούς που οδήγησαν σε μη αναγκαία στρατιωτική σύγκρουση έξι εβδομάδων και χιλιάδες θανάτους.

Ο στρατός στήριξε με ανακοίνωσή του το αίτημα της αντιπολίτευση για παραίτηση του πρωθυπουργού, οδηγώντας στην αποπομπή του αρχηγού του γενικού επιτελείου την περασμένη Πέμπτη. Ο Νικόλ Πασινιάν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης.

Την Πέμπτη, η αντιπολίτευση οργάνωσε μια αντικυβερνητική διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι. Οι συγκεντρωμένοι έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο, προειδοποιώντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή, αφού κατασκήνωσαν για τη νύχτα στους δρόμους, έκαναν πορεία με σημαίες στα χέρια, κατευθύνθηκαν αρχικά στην έδρα της προεδρίας και κατόπιν έφτασαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Ο Πασινιάν δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει «διαβουλεύσεις» με την αντιπολίτευση για να αποκλιμακωθεί η ένταση, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι όσοι παραβούν τον νόμο θα συλληφθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας