Απόφαση σταθμός Ειρηνοδικείου Ρόδου-Δόση 2,5ευρώ θα δίνει άνεργος για στεγαστικό δάνειο

567
Απόφαση σταθμός Ειρηνοδικείου Ρόδου

Απόφαση-σταθμός από το Ειρηνοδικείο της Ρόδου, που έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος για την αδυναμία πληρωμής των οφειλών στις τράπεζες

Στην προστασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπήχθη ζευγάρι στη Ρόδο με απόφαση του Ειρηνοδικείου του νησιού, το οποίο διέταξε την απαλλαγή του άνεργου άνδρα και υποχρέωση καταβολής μηνιαίας δόσης από τη σύζυγό του μόλις 2,49 ευρώ.

Η πρωτοφανής δικαστική απόφαση προς όφελος δανειοληπτών εκδόθηκε καθώς το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρχε δόλος στην αδυναμία του να πληρώσει τις οφειλές του στις τράπεζες.

Ο 48χρονος εργαζόταν από το 2002 ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ από το 2008 ήταν μέλος στην ομόρρυθμη εταιρία. Το 2012 διέκοψε τη δραστηριότητά του ως ελεύθερος επαγγελματίας και παρέμεινε άνεργος από τις 8/11/2013 έως τις 3/2/2014 και από τις 21/1/2014 έως τις 28/1/2014.

Η 44χρονη σύζυγός του εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους σε εταιρία, με μηνιαίες μεικτές αποδοχές που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο ποσό των 700 ευρώ. Τους υπόλοιπους μήνες είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα ανεργίας ανερχόμενο στο ποσό των 430 ευρώ.

Το ζευγάρι, που έχει δύο παιδιά, είχε λάβει το 2007 δύο στεγαστικά δάνεια, με υπόλοιπα οφειλών 38.077,06 και 38.676,99 ευρώ στις 11/4/2014. Για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της πιστώτριας τράπεζας είχαν εγγραφεί προσημειώσεις υποθήκης στην κύρια κατοικία τους.

Τα εισοδήματά τους κατά τον χρόνο λήψης των δανείων ήταν τέτοια, που επέτρεπαν τη δανειοδότησή τους, καθώς εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων. Όμως όταν ο άνδρας έμεινε άνεργος, το ζευγάρι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις δόσεις των δανείων, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα.

Το Ειρηνοδικείο Ρόδου έκρινε ότι από το έτος 2013 το ζευγάρι έχει περιέλθει σε πραγματική μόνιμη αδυναμία να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας και προβλήματος υγείας του άνδρα, αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων της συζύγου λόγω της οικονομικής ύφεσης και της πανδημίας Covid-19.

Όπως διαπίστωσε το δικαστήριο εξετάζοντας τα εκκαθαριστικά σημειώματα ετών 2008-2019, το σημερινό συνολικό μηνιαίο εισόδημά τους ανέρχεται σε 550 ευρώ και δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης.

Η αδυναμία τους αυτή δεν οφείλεται σε δόλο. Μάλιστα αποδείχθηκε ότι είχαν επαρκή εισοδήματα με τα οποία αποπλήρωναν τις μηνιαίες δόσεις τους μέχρι το 2013, πριν μείνει άνεργος ο 48χρονος. Το Ειρηνοδικείο Ρόδου έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή του ζευγαριού στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010. Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη του άνδρα με μηδενικές καταβολές και ορίζει νέα ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης την 3η Νοεμβρίου 2021.

Ως προς τη σύζυγό του, ρύθμισε τα χρέη της κατά τρόπο οριστικό, ορίζοντας μηνιαίες καταβολές από τα εισοδήματά της ποσού μόλις 2,49 ευρώ προς την πιστώτρια τράπεζα. Από τον Μάρτιο του 2021 θα καταβάλλει επί μία πενταετία το ποσό των 2,49 ευρώ στην τράπεζα εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου εκάστου μήνα. Με την ίδια απόφαση εξαιρείται η εκποίηση της κύριας κατοικίας τους, επιβάλλοντας στη 44χρονη να καταβάλει το ποσό των 33.202,64 ευρώ για τη διάσωση της κυριότητας του ακινήτου.

Ειδικότερα, θα καταβάλει στην πιστώτρια τράπεζα μηνιαία δόση μόλις 138,3 ευρώ επί 20 έτη, αρχής γενομένης από τον μήνα Μάρτιο του έτους 2021.

Οι απαιτήσεις είναι εξοπλισμένες με εμπράγματη ασφάλεια κατά την τάξη των υποθηκών και των προσημειώσεων, εντόκως, χωρίς ανατοκισμό, με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει αυτό της ενήμερης οφειλής, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας